Australia: Impactul albirii Marii Bariere de Corali ar putea fi mai mare decat s-a prevazut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Marea Bariera de Corali a suferit un impact mai mare decat se credea dupa doua episoade consecutive de albire a recifelor, au avertizat luni oamenii de stiinta, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

Cresterea temperaturii apei marii intre aprilie si mai, ca urmare a incalzirii climatice, a generat in 2016 cel mai grav episod de albire cunoscut de acest recif cu o suprafata de 2.300 de kilometri si inscris din 1981 in Patrimoniul mondial UNESCO.

Primele estimari aeriene si submarine lasa sa se intrevada ca 22% dintre corali situati la suprafata apelor au fost distrusi in 2016. Insa aceasta estimare a fost revizuita la 29%, iar situatia risca sa se agraveze cu episodul de albire in curs.

„Cantitatea de corali care a pierit in cursul albirii din 2016 este in crestere fata de estimarea noastra initiala”, a declarat Russell Reichelt, presedintele Autoritatii guvernamentale de conservare a Marii bariere.

Albirea coralilor este un fenomen care se traduce prin albirea recifului si disparitia coralilor. Ea este provocata de cresterea temperaturii apei care antreneaza o explozie a algelor simbiotice care le dau coralilor culoarea si nutrientii.

Recifurile isi pot reveni daca apa se raceste, insa pot de asemenea pieri daca fenomenul persista.

Episodul de albire in curs este al patrulea dupa cele din 1998, 2002 si 2016.

Procesul de albire afecteaza recifele din localitatea turistica Port Douglas, unde 70% dintre coralii de suprafata au murit.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole