Australia nu va gazdui rachete americane, da asigurari premierul australian

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Australia nu va gazdui rachete americane cu raza medie de actiune, a declarat luni premierul australian Scott Morrison, dupa ce Statele Unite au dezvaluit intentii de a desfasura rachete in regiunea Asia-Pacific, relateaza Reuters, informeaza AGERPRES.

Oficiali din ambele guverne, australian si american, au purtat discutii la sfarsitul saptamanii trecute la Sydney care s-au incheiat cu o declaratie comuna in care cei doi aliati au promis sa-si consolideze opozitia fata de activitatile chineze in Asia-Pacific deoarece sunt din ce in ce mai preocupati in legatura cu extinderea influentei Chinei in regiune.

In cadrul discutiilor, ministrul american al Apararii, Mark Esper si-a exprimat speranta ca va desfasura rachete in regiunea Asia-Pacific in lunile urmatoare dupa retragerea Washingtonului din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), saptamana trecuta.

Declaratiile facute de responsabilul american au determinat unele speculatii potrivit carora Australia a primit cereri sa gazduiasca rachetele, dar Morrison a negat orice solicitare si a precizat ca Australia va refuza daca va primi vreo cerere in acest sens.

O crestere recenta a tensiunilor dintre Washington si Beijing, atat asupra comertului cat si a drepturilor de navigatie in Marea Chinei de Sud si in Stramtoarea Taiwanului, a pus Canberra intr-o situatie delicata, intrucat Statele Unite sunt cel mai mare aliat al sau, in timp ce China este cea mai mare piata de export pentru Australia.

China a descris saptamana trecuta eforturile australienilor de a imbunatati relatiile bilaterale drept ”nesatisfacatoare”.

Australia se teme ca Beijingul foloseste ajutorul extern pentru a-si asigura o influenta mai mare asupra tarilor mici din Pacific care controleaza zone vaste de ocean bogate in resurse.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2