Australia nu va gazdui rachete americane, da asigurari premierul australian

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Australia nu va gazdui rachete americane cu raza medie de actiune, a declarat luni premierul australian Scott Morrison, dupa ce Statele Unite au dezvaluit intentii de a desfasura rachete in regiunea Asia-Pacific, relateaza Reuters, informeaza AGERPRES.

Oficiali din ambele guverne, australian si american, au purtat discutii la sfarsitul saptamanii trecute la Sydney care s-au incheiat cu o declaratie comuna in care cei doi aliati au promis sa-si consolideze opozitia fata de activitatile chineze in Asia-Pacific deoarece sunt din ce in ce mai preocupati in legatura cu extinderea influentei Chinei in regiune.

In cadrul discutiilor, ministrul american al Apararii, Mark Esper si-a exprimat speranta ca va desfasura rachete in regiunea Asia-Pacific in lunile urmatoare dupa retragerea Washingtonului din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), saptamana trecuta.

Declaratiile facute de responsabilul american au determinat unele speculatii potrivit carora Australia a primit cereri sa gazduiasca rachetele, dar Morrison a negat orice solicitare si a precizat ca Australia va refuza daca va primi vreo cerere in acest sens.

O crestere recenta a tensiunilor dintre Washington si Beijing, atat asupra comertului cat si a drepturilor de navigatie in Marea Chinei de Sud si in Stramtoarea Taiwanului, a pus Canberra intr-o situatie delicata, intrucat Statele Unite sunt cel mai mare aliat al sau, in timp ce China este cea mai mare piata de export pentru Australia.

China a descris saptamana trecuta eforturile australienilor de a imbunatati relatiile bilaterale drept ”nesatisfacatoare”.

Australia se teme ca Beijingul foloseste ajutorul extern pentru a-si asigura o influenta mai mare asupra tarilor mici din Pacific care controleaza zone vaste de ocean bogate in resurse.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *