Australia-O straveche asezare indigena a fost recreata digital si poate fi vizitata virtual

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Newcastle din Australia a cartografiat digital si recreat in sistem tridimensional o asezare aborigena straveche, vizitatorii avand astfel ocazia sa calatoreasca in timp, in urma cu 6.500 de ani, pentru a o vizita cu ajutorul unui set de realitate virtuala, relateaza luni Xinhua, titrat de Agerpres.

Un sit de dimensiunea unei piscine, unde au fost descoperite, in anul 2009, aproximativ 5.500 de unelte din piatra, a fost cartografiat digital in cadrul unui proiect, iar rezultatul a fost prezentat luni.

”Am incercat sa cream o reprezentare 3D a sitului din Newcastle West plasand artefactele scanate inapoi in pozitiile lor initiale, asa cum erau cand au fost descoperite”, a explicat Gionni Di Gravio, arhivist in cadrul universitatii.

”Arheologii seamana foarte mult cu specialistii in medicina legala si arhivistii pentru ca noua ne place ordinea initiala. Scena spune o poveste, la fel ca si ceea ce se descopera in acel loc, asa ca trebuie conservata zona in care sunt gasite”, a explicat el.

Studiul le permite arheologilor sa inteleaga mai bine culturile care au circulat in cadrul populatiilor primilor locuitori din Australia.

”Acest proiect a relevat faptul ca in urma cu 6.500 de ani aici traiau popoare aborigene si, totodata, a adus informatii noi din care reiese ca aici era un loc industrial”, a declarat coordonatoarea proiectului ”Living Histories”, doctor Ann Hardy.

”Nu este un sit unde se gaseau doar cateva unelte din piatra, a fost un loc in care erau confectionate unelte din piatra si unde acestea erau comercializate”, a explicat ea.

Uneltele din piatra au fost digitalizate cu ajutorul unui scanner si recreate virtual.

Prin recrearea virtuala a uneltelor si a locului in care acestea au fost descoperite, oamenii de stiinta spera sa impartaseasca, pe o scara mai larga ca oricand, informatii despre ceea ce se intampla in Australia inainte de colonizarea europeana si sa contribuie la intelegerea modului in care cea mai veche cultura din lume a reusit sa supravietuiasca.

“Acestea nu sunt doar niste pietre si roci, ci produsele unei culturi si ale unui popor care se schimba si care evolua in permanenta”, a declarat la randul doctor Greg Blyton, lector universitar si istoric la Institutul Wollotuka din cadrul universitatii, subliniind ca ”oamenii si tehnologia trebuie sa colaboreze” pentru intelegerea istoriei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *