Austria, ostila extinderii zonei euro dorita de Juncker

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Liderii Austriei s-au pronuntat joi impotriva dorintei presedintelui executivului european Jean-Claude Juncker de a vedea cat mai multe tari din UE alaturandu-se zonei euro si au evocat precedentul crizei din Grecia, relateaza France Presse, informeaza AGERPRES.

“Consider acest concept ca negandit”, a declarat cancelarul social-democrat Christian Kern, subliniind ca prioritatea europeana trebuie sa vizeze lupta impotriva fraudelor fiscale si a dumpingului social. Criteriile de la Maastricht trebuie respectate cu strictete, a insistat el.

“Atat timp cat acest lucru nu este rezolvat, o extindere a zonei euro nu are niciun sens, deoarece va creste doar problemele”, a apreciat cancelarul austriac intr-o interventie la postul public de radio Osterreich 1 (O1), evocand “exemplul-scoala al Greciei”.

In discursul sau anual privind starea Uniunii, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a amintit ca euro avea “vocatia sa devina moneda unica a intregii Uniuni Europene” si a propus crearea “unui instrument de aderare, oferind o asistenta tehnica si uneori financiara de preaderare”.

Ministrul de externe conservator Sebastian Kurz a agitat si el spectrul Greciei. “Zona euro si spatiul Schengen sunt deschise tuturor celor care indeplinesc criteriile. Daca aceste criterii nu sunt indeplinite, nimic nu este posibil. Trebuie sa evitam ca o situatie ca in Grecia sa se intample din nou”, a spus el.

Heinz-Christian Strache, liderul principalului partid de opozitie, formatiunea de extrema dreapta FPO, a afirmat ca anumite tari din UE nu sunt dornice sa se alature zonei euro.

“Se pare ca vrem sa-i constrangem pe cei care nu o doresc”, a spus el, declarand ca Juncker este un “centralizator”, care “nu au invatat nimic din Brexit”.

In discursul sau despre starea Uniunii, Juncker a declarat ca UE trebuie sa primeasca rapid Bulgaria si Romania in spatiul Schengen, dar si Croatia la momentul potrivit.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2