Autoritatea Electorala Permanenta: Dupa 28 august, AEP si MAE vor informa publicul despre procesul de vot

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Autoritatea Electorala Permanenta si Ministerul Afacerilor Externe vor da detalii suplimentare cetatenilor din diaspora privind scrutinul pentru prezidentiale incepand cu data de 28 august, cand debuteaza perioada electorala, informeaza un comunicat al AEP, transmis luni AGERPRES.

Comunicatul vine ca “urmare a scrisorii deschise prin care mai multe grupuri civice solicita AEP informatii privind masurile care vizeaza promovarea modalitatilor de vot pe care le au la dispozitie alegatorii din strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei din toamna acestui an”, arata sursa citata.

In acest context, AEP aminteste ca a lansat portalul www.votstrainatate.ro “inca dinaintea promulgarii Legii nr. 148/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala, iar acesta a devenit functional in aceeasi zi in care a intrat in vigoare aceasta lege, mai exact in data de 28 iulie 2019, ora 12,00”.

“Totodata mentionam ca presedintele AEP a explicat noile prevederi legale privind exercitarea dreptului de vot, precum si procedura de inregistrare pe portal in cadrul mai multor conferinte de presa. In acelasi timp, institutia a asigurat diseminarea informatiilor pe aceasta tema prin intermediul comunicatelor de presa, publicate inca de la momentul promulgarii legii”, puncteaza AEP.

Potrivit comunicatului, “Autoritatea Electorala Permanenta se afla in contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Romanilor de Pretutindeni, precum si cu reprezentantii comunitatilor de romani din strainatate in vederea realizarii unei campanii eficiente de comunicare cu privire la modalitatile de vot pe care le au la dispozitie alegatorii din afara tarii pentru scrutinul din toamna”.

In acest sens, anunta sursa citata, pe parcursul lunii august, conducerea AEP alaturi de reprezentantii MAE si ai MRP vor participa la intalniri cu reprezentantii comunitatilor de romani din strainatate, organizate la sediile misiunilor diplomatice din principalele orase europene, precum si la intalniri cu reprezentantii comunitatilor de romani din strainatate aflati in vacanta in Romania.

“Aceste actiuni isi propun cresterea gradului de constientizare a drepturilor si responsabilitatilor romanilor din diaspora, precum si a promovarii inregistrarii pe portalul www.votstrainatate.ro cu optiunea votului prin corespondenta sau cu cea a votului la o sectie de votare mai aproape de casa”, arata AEP.

Totodata, Autoritatea precizeaza ca, alaturi de MAE si MRP, se afla “in proces de elaborare a mai multor tipuri de materiale informative destinate alegatorilor si anume clipuri de informare si materiale tiparite (brosuri, pliante si ghiduri)”.

Dupa inceperea perioadei electorale, respectiv 28 august, aceste institutii vor informa constant cetatenii cu privire la informatiile relevante si la termenele calendarului actiunilor din cuprinsul perioadei electorale, afirma AEP.

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente invita vineri, la sediul AEP, reprezentantii tuturor grupurilor civice semnatare ale scrisorii deschise pentru discutii aplicate pe marginea subiectelor invocate, se mai arata in comunicatul citat.

29 de organizatii nonguvernamentale si grupuri civice au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituletu-Buica, si ministrului Afacerilor Externe, Ramona Manescu, prin care atrag atentia ca, daca se mentine ritmul actual de inscriere, pana la implinirea termenului limita se vor pre-inregistra doar 40.000 de cetateni pentru votul in diaspora. Semnatarii sustin ca procedura electorala propusa de AEP este “insuficient cunoscuta”, subliniind totodata ca informatiile de interes public si comunicarea dinspre institutiile statului pot fi imbunatatite.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2