Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara confirma ca pesticidele sunt daunatoare pentru albine

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Pesticidele de tipul neonicotinoidelor sunt daunatoare pentru albine, a anuntat miercuri Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), confirmand rezultatele unor studii contestate de industrie, transmit DPA si Reuters, informeaza AGERPRES.

Cercetatorii sustin ca numarul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizarii de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie in polenizarea multor culturi.

Folosirea neonicotinoidelor reprezinta un risc pentru populatiile de albine salbatice si domestice. Exista o variabilitate a concluziilor, din cauza unor factori cum ar fi speciile de albine, utilizarea intentionata a pesticidelor si ruta expunerii, a explicat Jose Tarazona, expert in pesticide la EFSA.

Potrivit acestuia, unele riscuri scazute au fost identificate, dar riscurile generale estimate pentru cele trei tipuri de albine sunt confirmate.

Studiul a analizat cele trei tipuri de neonicotinoide – clothianidin, imidacloprid si thiamethoxam – a caror utilizare a fost sever restrictionata in UE, in urma informatiilor publicate de EFSA in 2013.

Printre cei care produc aceste pesticide se afla gigantii Bayer si Syngenta, care in urma cu cinci ani au respins concluziile cercetarilor EFSA, apreciindu-le ca defectuoase.

Evaluarea EFSA va fi transmisa Comisiei Europene si guvernelor UE, care vor decide restrictionarea suplimentara a folosirii neonicotinoidelor.

Un studiu realizat in Canada a ajuns la concluzia ca albinele lucratoare expuse la neonicotinoide au avut o durata de viata mai scurta, iar coloniile aveau un risc mai mare de a ramane fara regine.

In Europa, oamenii de stiinta au declarat ca expunerea la culturi tratate cu neonicotinoide a afectat coloniile de albine domestice din doua dintre cele trei tari incluse in cercetare si a redus succesul reproductiv al celor salbatice din toate cele trei state.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2