Agentia americana pentru produse alimentare si medicamente a deschis joi calea catre o reducere a cantitatii de nicotina din tigari pentru ca acestea sa creeze mai putina dependenta, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.
The Food and Drug Administration (FDA) a anuntat ca va solicita avizul publicului si va incepe „sa exploreze o norma pentru reducerea cantitatii de nicotina in tigari la niveluri minime de dependenta sau non-dependente”.
In pofida a decenii de campanii antifumat, aproape o jumatate de milion de persoane mor anual in SUA din cauza fumatului, care provoaca costuri de aproape 300 de miliarde de dolari pe an in materie de ingrijiri medicale si scaderi de productivitate, potrivit FDA.
„Facem astazi un pas decis care ar putea sa ne apropie de viziunea noastra a unei lumi in care tigarile nu vor mai crea dependenta, in care le va fi mai greu generatiilor viitoare sa devina dependente si care va permite unui numar mai mare de fumatori dependenti sa se lase de fumat sau sa treaca la produse mai putin nocive”, a declarat delegatul FDA, Scott Gottlieb.
Un studiu publicat joi in New England Journal of Medicine prognozeaza ca reducand nicotina la un nivel care nu creeaza dependenta numarul fumatorilor s-ar putea reduce cu cinci milioane inca din primul an de aplicare.
In urmatorii cinci ani opt milioane de oameni s-ar putea lasa de fumat si pana in 2060 proportia fumatorilor din SUA ar putea scadea la 1,4%, fata de 15% in prezent.
Potrivit acestui studiu, numarul vietilor salvate ar putea fi de 8,5 milioane pana la sfarsitul secolului.
Sefii principalelor companii din industria tutunului din SUA, Altria si R.J. Reynolds, si-au exprimat interesul pentru propunerea FDA si s-au angajat sa lucreze strans cu agentia in cadrul unui proces care se va intinde pe mai multi ani.
„Astazi avem o solicitare de informatii si nu o propunere de reglementare, care constituie prima etapa a unui proces multianual care va obliga agentia sa examineze si sa rezolve numeroase chestiuni complexe”, a declarat Murray Garnick, vicepresedinte executiv al Altria Group, care include si gigantul tutunului Philip Morris.
„Dupa cum a recunoscut FDA, orice propunere de norma privind cantitatea de nicotina face parte dintr-un intreg. Altria s-a pregatit deja pentru orice reglementare potential rezonabila si intentionam sa participam la fiecare etapa a acestui proces”, a adaugat el.
Campania copii fara tutun a calificat planul FDA drept „curajos” si a cerut agentiei sa actioneze rapid si sa fixeze un termen limita.