Autorităţile libiene au arestat la Tripoli peste 600 de migranţi şi refugiaţi

Autorităţile libiene au arestat luni peste 600 de migranţi şi refugiaţi care îşi improvizaseră de câteva luni o tabără în faţa unui fost birou al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) din Tripoli, au relatat două organizaţii umanitare, conform AFP, informează AGERPRES.

„Suntem alarmaţi de reţinerea a sute de migranţi, refugiaţi şi azilanţi, inclusiv femei şi copii”, a declarat Dax Roque, reprezentant al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi (NCR) într-un comunicat.

Organizaţia menţionează martori oculari care au afirmat că operaţiunea de evacuare a avut loc „în forţă”, iar corturile şi adăposturile improvizate ale migranţilor au fost incendiate.

„Echipele noastre medicale au acordat îngrijiri unor persoane rănite în cursul arestărilor de azi-dimineaţă, inclusiv unei persoane rănite de un glonţ”, a relatat Thomas Garofalo, director pentru Libia al International Rescue Committee (ICR), citat în acelaşi comunicat.

Centrul UNHCR din vecinătate se închisese din decembrie.

La începutul lui octombrie, un raid violent într-un cartier popular din Tripoli s-a soldat cu un mort şi 15 răniţi. Au fost efectuate cel puţin 5000 de arestări, dar după câteva zile circa 2000 de migranţi au evadat dintr-un centru de detenţie, iar şase dintre aceştia au fost împuşcaţi mortal de paznicii libieni, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

După arestările din octombrie, situaţia a mii de migranţi, refugiaţi şi azilanţi din Libia s-a înrăutăţit continuu, a arătat luni NRC, făcând apel la autorităţile libiene „să elibereze imediat persoanele reţinute, în special femeile, copiii şi refugiaţii, şi să le protejeze de alte violenţe”.

Libia, unde situaţia continuă să fie haotică după căderea regimului lui Moammar Gaddafi în 2011, a ajuns o placă turnantă pentru mulţi migranţi care încearcă să ajungă în Europa pe mare. Cei interceptaţi de marina libiană în apele teritoriale sunt readuşi cu forţa pe coastă şi închişi în condiţii precare, denunţate adesea de ONU şi de organizaţiile umanitare, reaminteşte AFP.

„Acesta este rezultatul final al unei situaţii dezastruoase, care s-a deteriorat în ultimele luni”, a apreciat Roque.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu