Autoritatile maramuresene au discutat in Ucraina despre noul pod de peste Tisa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Prefectul Anton Rohian s-a deplasat in Ucraina pentru dezvoltarea relatiilor de colaborare cu regiunea Transcarpatia din Ucraina. Din delegatia condusa de prefectul de Maramures a facut parte arhitectul sef al judetului, Vasile Span, directorul Centrului Cultural Sighetu Marmatiei, Dan Pralea, intreprinzatorii Dumitru Matei, Vasile Godja si Calin Tuns. Delegatia oficiala a fost primita in Ujgorod, la Administratia Regionala de Stat a Regiunii Transcarpatia de catre guvernatorul Alexandru Ledida. La intalnire a participat si consulul Corneliu Ciubotaru de la Consulatul General al Romaniei la Cernauti.

„Discutiile pentru dezvoltarea colaborarii tranfrontraliere au fost fructuoase pentru ambele parti. Guvernatorul regiunii Transcarpatia a inteles ca am venit cu propuneri concrete de cooperare bilaterala, in scopul dezvoltarii economico-sociale a regiunii de granita si a celor doua entitati administrative. Avem multe perspective comune, dar si similaritati care pot fi realizate daca ne vom sustine reciproc interesele atat la nivel de regiune, cat si la nivel central.

Principale obiective propuse de partea romana si agreate de oficialitatile ucrainene sunt: constructia unui nou pod si infiintarea de consulate (birouri consulare) in Sighetu Marmatiei si Slatina. Nou pod va asigurarea traficul rutier de tonaj pentru schimburile comerciale si cresterea gradului de accesibilitate in zona tranfrontaliera. Desigur, in acest context, se impune si deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei. Proiectul pentru constructia noului pod si a punctului de trecere a frontierei a fost elaborat si indeplineste obiective asumate de tara noastra din legislatia comunitara, dar si din Catalogul Schengen”, a spus prefectul Anton Rohian.

Constructia podului si deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat va permite judetului Maramures accesul la culoarele europene I, V si VI, cu legaturi spre partea de nord si vest a continentului european. Obiectivul de investitie are posibilitatea de a fi integrat intr-un proiect finantabil prin instrumente ale Programului de Cooperare Transfrontaliere in cadrul exercitiului bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.

Discutiile s-au finalizat cu incheierea unui proiect de colaborare tranfrontaliera care prevede demersuri comune pentru constructia noului pod; deschiderea noului punct de trecere a frontierei; infiintarea de consulate (birouri consulare); eficientizarea relatiilor economice, cultural-umanitare si turistice. De asemenea, s-a propus infintarea unei echipe mixte, alcatuite din specialisti care sa coordoneze actiunile pentru implementarea obiectivelor propuse de cele doua parti in cadrul colaborarii tranfrontaliere.

Despre proiectele si obiectivele comune convenite a fi realizate de catre autoritatile maramuresene si ucrainene in cadrul colaborarii tranfrontaliere a fost informat premierul Victor-Viorel Ponta si ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean. Delegatia romana a vizitat si fabrica de prelucrare a materialului lemnos din Ucraina a societatii Plimob, (unde lucreaza aproximativ 500 de persoane) ramanand impresionati de utilajele moderne achizitionate, dar si de conditiile de munca pe care le ofera angajatilor.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole