Autoritatile norvegiene au decis sacrificarea a 2000 de reni pentru a eradica o epidemie de encefalopatie spongiforma

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul de la Oslo a autorizat luni sacrificarea a aproximativ 2000 de reni in speranta eradicarii encefalopatiei spongiforme, dupa detectarea catorva cazuri de imbolnavire in Norvegia, primele din Europa, conform AFP, informeaza AGERPRES.

Encefalopatia spongiforma a cervidelor, o boala similara encefalopatiei spongiforme bovine (boala vacii nebune), este deja prezenta in America de Nord si este o maladie debilitanta, cronica si contagioasa. Din fericire aceasta boala nu se poate transmite la om.

Agentii infectiosi ai acestei boli, denumiti prioni (agenti de natura proteica, lipsiti de orice tip de acid nucleic), au fost detectati pentru prima oara in Europa, anul trecut, in Norvegia, fiind inregistrate trei cazuri de imbolnavire intr-o turma de reni si alte doua cazuri de imbolnavire la elani (mai putin periculoase pentru ca elanii nu traiesc in turme si atunci rata de contagiere este mult redusa).

Pentru a impiedica raspandirea acestei maladii, Autoritatea norvegiana pentru controlul alimentelor a luat decizia eradicarii turmei in care au aparut cazurile de imbolnavire, turma ce numara, conform estimarilor, intre 2000 si 2200 de animale, care traiesc in stare salbatica, in regiunea muntoasa Nordfjella (sud-vestul Norvegiei).

Intr-o scrisoare trimisa luni Autoritatii pentru controlul alimentelor, Ministerul norvegian al Agriculturii a dat unda verde acestei masuri radicale, invocand recomandarile unanime ale expertilor.

Turma, care reprezinta aproximativ 6% din populatia norvegiana de reni, va trebui eradicata pana la 1 mai 2018, conform ministerului.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole