Autoritățile recunosc că nu știu câți oameni se testează și câți raportază boala la DSP

Raportat la cifrele oficiale, România pare că se află într-o situație fericită față de alți țări din Europa și că epidemia este pe o pantă descendentă. În ultima lună, infectările raportate zilnic se situează la 2-3 mii de cazuri, însă și numărul de teste rareori depășește cu puțin 30 de mii, dintre care câteva mii sunt teste rapide antigenice, precizează g4media.

Autoritățile admit că mulți români se testează acasă și nu anunță DSP-urile că sunt infectați. Se tratează acasă, iar dacă sunt responsabili se și izolează.

Răzvan Cherecheș, profesor și cercetător la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de sănătate publică, susține, într-o declarație pentru G4Media.ro, că prima măsură pe care Guvernul trebuie să o ia pentru a ști în ce situație ne aflăm este să ofere teste antigen gratuite în toate farmaciile și la cabinetele medicilor de familie, care să fie făcute de oameni calificați, să fie raportate și de care populația „să poată abuza”.

„Dacă de cinci ori pe zi mă mănâncă nasul și vreau să mă testez, să pot să o fac”, susține Răzvan Cherecheș.

Acesta spune că „nu este o strategie deșteaptă că oamenii trebuie să plătească pentru a se testa de o boală extrem de contagioasă în plină pandemie”.

Pentru a vedea cât mai mult din aisberg, spune acesta, trebuie ca Guvernul să facă testele antigenice gratuite.

„Este interesul nostru ca societate să aflăm care este situația. Testele trebuie să fie disponibile la medicul de familie, la farmacist, să le facă un profesionist și să raporteze oficial rezultatele. Testele trebuie să fie disponibile astfel încât oamenii să poată să abuzeze de ele. Dacă de cinci ori pe zi mă mănâncă nasul și vreau să mă testez, să pot să o fac”, adaugă profesorul.

Răzvan Cherecheș menționează că, potrivit prognozelor europene, noua tulpină de coronavirus, mult mai contagioasă, va ajunge să fie majoritară în Europa până la începutul lunii aprilie și de aceea și ECDC a publicat săptămâna trecută un raport de avertizare.

„Este ca și cum ești noaptea în pat și auzi un zgomot în pivniță. Ce faci? Mergi pe bâjbâite pe întuneric sau iei o lanternă puternică, aprinzi lumina? Autoritățile de la noi se comportă acum ca și cum nu am auzit nimic și mă întorc pe partea cealaltă și mă culc. (…) Trebuie să crească de urgență această capacitate de testare, iar pentru aceasta Guvernul trebuie să ia decizii. Dar trece ziua, trece ziua și doar facem declarații. Argumentul că nu avem bani să testăm este fals, pentru că lipsa testării duce la costuri economice mult mai mari, de la închis horeca până la părinții care stau acasă cu copiii”, a subliniat acesta.

De altfel, și autoritățile spun că numărul de teste raportate oficial este mic pentru că mulți oameni se testează singuri, acasă și nu raportează că sunt infectați. Însă până acum nu au anunțat și soluții pentru ca situația epidemiei înregistrată în statisticile oficiale să reflecte cât mai mult din realitate. În schimb, oficialii susțin că numărul de internări la ATI arată că situația este sub control.

În 20 ianuarie, premierul Florin Cîţu declara că sunt foarte multe persoane care se testează acasă și care nu raportează la DSP că sunt infectate.

„Se fac foarte multe teste antigen acasă şi sunt persoane care se depistează acasă pozitiv. Unele dintre ele sună la DSP şi spun că au un test pozitiv şi apoi fac un test PCR, altele nu. Sunt foarte multe teste în România care se fac, dar nu se raportează. Dar tot ce este testat în sistemul medical şi tot ce este raportat, este raportat public. Iar analiza pe care o avem – ne uităm la mai mulţi indicatori, nu doar la numărul de teste – dacă ne uităm la ce se întâmplă, la numărul de telefoane la 112, dacă ne uităm la ce se întâmplă la ATI-uri, vedem că peste tot lucrurile se îmbunătăţesc”, afirma Florin Cîţu.
În aceeași zi, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara la Europa FM: „Nu se testează suficient. Dacă avem puține teste în momentul acesta. Cred că sunt cel puțin două cauze: mulți români recurg la testele rapide, care nu se raportează încă în întregime, virusul nemaifiind ceva așa de surprinzător sau de temut cum era la începutul pandemiei, foarte mulți oameni care au avut în familie cazuri și, deși cineva din familie a fost internat, ceilalți au stat cuminți acasă și nici măcar nu s-au mai dus să se testeze ci mai degrabă au așteptat să vadă dacă au simptome, dacă e nevoie să meargă la spital.”

”Ne uităm mai degrabă la cifrele acelea care nu mint și anume: numărul de decese, numărul de persoane la ATI, numărul de persoane spitalizate”, a precizat Voiculescu.

În 22 ianuarie, când a fost luată decizia de a relaxa o parte din restricții în București, pentru că rata de infectare oficială a scăzut, secretarul de stat Raed Arafat declara:

„Sunt cazuri care nu se raportează. Unii fac teste antigenice acasă și sunt pozitivi și rămân acasă. Unii poate că nu respectă regulile. La testele PCR suntem pe la 30.000. Rata de pozitivare e la un nivel mai mic decât înainte. Sunt indicatori care sunt foarte buni pentru a urmări situația. Ocuparea paturilor de ATI a rămas pe un platou și are o scădere. Are o scădere lentă, dar e o scădere. Locurile intermediare din spitale – în scădere. Situația nu e atât de rea, că e plin de cazuri de care nu știm. Trebuia să se vadă pe locurile de ATI și în spitale. Da, există cazuri de care nu știm, dar situația la acest moment situația e încă sub control.”

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu