Autorităţile spaniole se declară optimiste în privinţa supravieţuirii linxului iberic

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cu peste 1.000 de exemplare recenzate anul trecut, linxul iberic, o specie ameninţată în trecut cu dispariţia, se îndepărtează de riscul de extincţie, au anunţat vineri autorităţile spaniole, citate de AFP, informează AGERPRES.

„Curba demografică” a acestei feline, prezentă în sud-vestul Spaniei şi în sud-estul Portugaliei, „ne permite să fim optimişti şi desenează scenarii care îndepărtează râsul iberic de riscul critic de dispariţie”, a anunţat într-un comunicat Ministerul spaniol pentru Tranziţie Ecologică.

În 2020, numărul exemplarelor recenzate în cele două ţări menţionate a fost de 1.111, reprezentând cea mai mare populaţie „din ultimele două decenii”, a precizat Guvernul spaniol. Cu titlu de comparaţie, numărul lincşilor iberici era mai mic de 100 în anul 2002.

 

În total, 414 naşteri au fost observate anul trecut, a anunţat acelaşi minister spaniol.

„Cu toate acestea, experţii îndeamnă la prudenţă şi insistă pe necesitatea menţinerii eforturilor (de protejare a speciei – n.r.) şi a programelor în desfăşurare, întrucât specia nu se află în afara pericolului şi este în continuare inclusă în categoria ‘cu risc de extincţie’ pe lista spaniolă a speciilor ameninţate”, au adăugat specialiştii spanioli.

Lynx pardinus este totodată inclus în categoria speciilor „în pericol” de pe „lista roşie” a speciilor ameninţate cu dispariţia, publicată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). În 2015, această organizaţie a eliminat linxul iberic din categoria speciilor „în pericol critic de extincţie” după creşterea numărului de exemplare observate în natură după şase decenii de declin.

 

Acest rezultat îmbucurător a fost atins mai ales datorită refacerii populaţiei de iepuri, cu care linxul iberic se hrăneşte, precum şi monitorizării capcanelor ilegale, creşterii în scopuri de conservare şi programelor de reintroducere a unor exemplare în natură.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole