Avem dovada! Chereches da tepe in numele Primariei. Nu plateste serviciile contractate de Baia Mare. Unde se duc banii?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Recunoscuta pentru oamenii de exceptie pe care i-a dat de-a lungul timpului, personalitati ce au excelat in domeniul lor, aducand faima orasului, Baia Mare capata tot mai pregnant un renume care nu ne onoreaza. Mai nou suntem orasul tepelor, al gaurilor date in bugetul unor entitati private sau chiar institutii publice. Oameni de prestigiu, artisti, institutii ale statului evita Baia Mare, dintr-un motiv incredibil: Municipiul nu isi onoreaza serviciile comandate.

Cazul lui Paul Siserman, fost concurent la MasterChef, a intrat in atentia presei nationale, dupa ce acesta a dezvaluit faptul ca a fost tepuit de Primaria Baia Mare cu peste 30 mii lei. Initial, in cursul lunii noiembrie, 2017, Siserman a primit pe email o solicitare de oferta, pentru realizarea unui eveniment gastronomic, in cadrul careia sa realizeze, CONTRA COST, 3 mii portii de fasole cu afumatura, la ceaun, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie. Oferta trebuia sa cuprinda pretul in lei, pentru serviciul prestat.

Siserman a raspuns, precizand ca pretul total este de 32.184 lei, pentru un eveniment cuprinzand: crearea unui concept unic in Baia Mare, coordonare si implementare concept, creare meniu, promovarea pe canalele media a evenimentului, chef Paul Siserman plus 5 bucatari, ingrediente, logistica, instrumentar tehnic specific si servirea cu mancare a minim 3 mii persoane, in cadrul evenimentului.

In data de 29 noiembrie, 2017, Serviciul Finantari Locale ii transmite pe mail lui Siserman ca a acceptat oferta, inregistrata cu numar si data certa, si ii cere sa realizeze evenimentul culinar: “va rugam sa prestati serviciile de catering pentru Ziua de 1 Decembrie, conform ofertei dumneavoastra, inregistrata la Municipiul Baia Mare cu numarul 42182/24.11.2017, respectiv prepararea a 3 mii portii de falose cu afumatura la ceaun, ingrediente, recipiente, servire, logistica”.

De asemenea, ii transmite si contul bancar in care se va face plata, precum si data la care va avea loc receptia: “plata se va face in cont RO02RZBR000… Raiffeisen Bank. Receptia se va face in Baia Mare, Piata Libertatii, in data de 1 Decembrie, 2017”.

Ce a urmat… e absolut incredibil pentru o institutie publica. Siserman a venit, a organizat totul ca la carte, a oferit 7 sute de portii in plus fata de cele 3 mii contractate, mancarea a fost impartita gratuit pentru solicitanti, reprezentantii Primariei, in frunte cu primarul Catalin Chereches, au vizitat standurile din centrul vechi, deschise cu ocazia evenimentului de 1 Decembrie, dovada stand fotografiile postate chiar de primar pe pagina sa de facebook (reproduse mai jos), l-au felicitat pe bucatarul clujean, i-au apreciat munca si nu au avut nimic de reprosat.

Asta pana in 6 decembrie, cand Serviciul Finantari Locale i-a cerut lui Siserman anularea facturii expediate cu o zi inainte. Cu toate incercarile sale de a regla lucrurile, acestea nu au gasit nici pana azi o rezolvare. Acum, Siserman se declara siderat de cele petrecute si nu intelege comportamentul primarului Catalin Chereches, cel care i-a trimis prin posta solicitarea de a anula factura.

“Am trimis factura in original, prin posta, dar si aceea s-a intors, cu o scrisoare semnata inclusiv de primarul Catalin Chereches, cu mesajul: va returnam factura, in vederea anularii. Iar de atunci au inceput telefoanele, pe care le-am dat, la Primarie, cerand sa vorbesc cu primarul, sau la Serviciul Achizitii. Mi s-a inchis tot timpul telefonul in nas. Singura persoana cu care am putut dialoga a fost la secretariat, unde Georgiana Popovici mi-a spus ca ii pare rau, dar fara dispozitii de la dom’ primar, nu poate face nimic.

Nu pot sa inteleg ce s-a intamplat. De ce are primarul o astfel de atitudine. Celor de la Click le-a declarat ca nu a avut de a face cu mine, dar se contrazice, afirmand ca mi-a oferit un spatiu pentru a-mi expune produsele. Cum mi-a oferit spatiul? In baza carui act? Eu am executat un serviciu, in baza unei comenzi ferme. Am toata corespondenta purtata.

Nu imi explic ce a urmat. Pentru ca a venit acolo, a dat mana cu mine, m-a felicitat si-a facut fotografii, iar apoi mi-a spus sa anulez factura. Am lucrat si cu alte primarii din tara, dar nu am avut niciodata probleme. Asa ceva nu am intalnit niciodata.

Au fost persoane care au venit sa ia mancare, dar cand au auzit ca e gratis, oferita de Primarie, nu au mai dorit sa ia. Le-am explicat ca nu primarul a facut mancarea, ci Primaria acopera costurile. Dar au refuzat. Nu am stiut atunci de ce sunt asa inversunati si insista sa plateasca, in caz contrar neacceptand portia oferita”, a declarat Paul Siserman, pentru ZiarMM.

Ulterior afirmatiilor sale, primarul Catalin Chereches a declarat ca nu sta de vorba cu santajistii. Atitudinea edilului baimarean l-a lasat masca pe Siserman. “Acum ma acuza de santaj. Daca eu ma rog de cineva sa imi dea banii pentru care am prestat un serviciu este santaj”, s-a intrebat cheful clujean.

Paul Siserman a acceptat sa ne puna la dispozitie toata corespondenta purtata cu Primaria Baia Mare (prezentata mai jos), din care reiese fara tagada faptul ca serviciile ofertate au fost acceptate si comandate, iar in baza lor, evenimentul s-a organizat in Baia Mare, in data de 1 Decembrie.

Costul aferent unei portii de fasole cu ciolan a fost sub 10 lei, Siserman mergand pe un adaos foarte mic. La finalul evenimentului, castigul sau ar fi fost de 2-3 mii lei, din care urma sa ii plateasca si pe cei cinci bucatari. Probabil, fiecare ar fi castigat cateva sute lei.

Nu este pentru prima data cand Catalin Chereches refuza sa plateasca. Tepele sale sunt mai multe la numar, fapt recunoscut de reprezentantii compartimentului Finantari Locale, care primesc des telefoane si sunt intrebati cand vor efectua plata pentru serviciile prestate pentru Primaria Baia Mare de catre diversi parteneri.

Si nu doar firmele private au parte de astfel de tratamente. Opera din Craiova, care a prestat servicii muzicale la scena, in 2014, la Sarbatoarea Castanelor, s-a vazut nevoita a recurge la ajutorul instantei de judecata pentru a-si recupera o suma considerabila de bani. “I-am dat in judecata. A fost vorba de 48 mii lei. Ne-au dat la inceput 20 mii si au ramas datori cu 28 mii”, a declarat pentru ZiarMM contabilul sef al Operei din Craiova.

Ne mai miram de ce artistii, oamenii de cultura, oamenii importanti, in general, ocolesc Baia Mare? De ce pierdem oportunitati importante pentru oras, cum ar fi titul de Capitala Europeana a Culturii? De ce investitorii prefera municipii mai stabile din punct de vedere financiar sau administratii locale mai serioase si care le ofera facilitati reale, nu povesti si smenuri regasite in clasele sociale lipsite de educatie? Acesta este modul in care un oras isi respecta partenerii, tragandu-le tepe financiare si facand de ras Baia Mare? Tepe au luat si altii. Fotbalisti, handbalisti, handbaliste, voleibalisti, artisti plastici, comercianti, constructori, investitori. De ce? Pentru orgoliul nemasurat al unui SINGUR om, care angajeaza Municipiul in diverse actiuni cu cheltuieli, demersuri lasate fara finantare.

Ne intrebam unde se duc banii acestia. Pentru ca de la bugetul local, banii se aloca. Slugile de casa ii voteaza toate magariile si inventiile posibile si imposibile. Evenimentul la care Paul Siserman a participat anul trecut a fost bugetat cu suma de 1,5 milioane lei, pentru toata suita de manifestari ocazionata de Sarbatorile de Iarna: Baia Mare pentru Romania (unde s-a oferit fasole cu ciolan, din partea Primariei), Mos Nicolae, Craciun in Baia Mare, Revelionul baimarenilor etc.

Sa intelegem ca pe langa teapa financiara vorbim si de o deturnare de fonduri? Sau cum s-au cheltuit cei 32 mii lei pe care Primaria ii datora bucatarului clujean? Vom afla oficial.

Ciprian DRAGOS

Cererea de oferta initiala.

Oferta trimisa.

Comanda certa.

Confirmarea acceptarii comenzii.

Factura emisa.

Email confirmare emitere factura.

Penibilul maximus. Cererea anularii facturii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. banhidi

    cred a sosit vremea, ca cei care inca mai credeau in Catalin Chereches sa-si revizuiasca parerile despre acest domn primar… cu tot respectul, nu cred ca o persoana inculpata in mai multe dosare de coruptie este indrituita a mai conduce destinele unui oras, chiar daca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la condamnarea definitiva… nicaieri in lumea civilizata nu se intampla asa ceva…

    Reply
  2. Maria

    Încet, prea încet este cunoscut Cătălin Cherecheș cel adevărat. După cum este descris cazul, domnul Siserman a fost păgubit prin înșelăciune. Cred că și acest caz este unul penal, pentru care domnul Siserman ar trebui să sesizeze DNA. Din cauza unor asemenea cazuri compromițătoare, Baia Mare a devenit un oraș de ocolit de oamenii de afaceri și nu doar de ei. Ni s-a dus vorba că avem un primar neserios. Va trebui să curgă multă apă pe râul Săsar până când orașul nostru va scăpa de această imagine negativă nemeritată, pentru care băimărenii cu capul pe umeri nu au nici o vină. Cu cât mai repede va fi înlăturat Cherecheș din funcția de primar, cu atât mai bine va fi pentru băimăreni.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2