Avocatul Poporului a sesizat CCR cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la un articol din OUG privind protectia drepturilor persoanelor cu handicap

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la art. I pct. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, informeaza AGERPRES.

Potrivit unui comunicat de presa al AP, prevederile legale criticate modifica art. 81 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 448/2006, republicata, in sensul eliminarii unitatilor protejate fara personalitate juridica cu gestiune proprie, sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri din cadrul operatorilor economici, al organizatiilor neguvernamentale, precum si cele organizate de persoana cu handicap autorizata, in conditiile legii, sa desfasoare activitati economice independente.

Avocatul Poporului considera ca art. I pct. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2017 contravine dispozitiilor constitutionale ale art. 115 alin. (4) si (6) privind regimul ordonantelor de urgenta, afecteaza drepturile constitutionale si internationale ale persoanelor cu handicap, consacrate de art. 50 din Legea fundamentala, art. 27 din Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, respectiv art. 15 din Cartea Sociala Europeana, revizuita, caracterul social al statului roman, consfintit de art. 1 alin. (3) din Constitutie, precum si art. 11 si art. 20 din Legea fundamentala.

Astfel, Avocatul Poporului constata ca situatia extraordinara si urgenta reglementarii sunt doar proclamate, fara a fi in realitate motivate si fara a fi precizat vreun element prin care sa se demonstreze motivele avand caracter de urgenta si situatia extraordinara in care se afla Guvernul, din cauza carora este necesara modificarea reglementarii unitatilor protejate. In aceste conditii, reglementarea are caracter arbitrar, dificil de legitimat.

Totodata, Avocatul Poporului considera ca nu sunt respectate limitele de reglementare prin ordonanta de urgenta, fiind afectate drepturile persoanelor cu handicap, atat prin scaderea gradului de protectie pe care statul este tinut sa o asigure in special in domeniul integrarii in munca si in viata comunitatii, precum si prin efectul cresterii implicite a riscului de excluziune sociala al acestei categorii defavorizate.

Desi statul roman este un stat social, conform art. 1 alin. (3) din Legea fundamentala, masura diminuarii tipurilor de unitati protejate autorizate restrange in mod nejustificat participarea activa la viata sociala si economica a persoanelor cu handicap, care, din persoane independente financiar devin persoane asistate social, precizeaza Avocatul Poporului.

Masura criticata infrange obligatiile statului roman asumate prin ratificarea Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, cum ar fi cea de eliminare a barierelor, astfel incat nicio persoana cu dizabilitati sa nu fie discriminata, marginalizata, exclusa sau abuzata, iar alegerile si aspiratiile ei sa fie respectate si sprijinite, precum si din Carta sociala europeana, revizuita, care prin art. 15 consacra dreptul persoanelor handicapate la autonomie, la integrare sociala si la participare in viata comunitatii, mai arata Avocatul Poporului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2