Avocatul Poporului propune posibilitatea platii rovinietei pentru o zi si in cazul autoturismelor

home camp2
home camp2
home camp2

Avocatul Poporului propune posibilitatea platii rovinietei pentru o zi si in cazul autoturismelor, recomandarea fiind facuta in raportul institutiei pe anul trecut, ce va fi inaintat Parlamentului.

Potrivit unui comunicat al institutiei remis marti AGERPRES, demersul survine unei petitii adresate in noiembrie 2016 de un cetatean, care isi exprima, intre altele, nemultumirea fata de prevederea din Ordonanta Guvernului privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, care exclude autoturismele de la plata rovinietei pentru o zi.

Sursa citata mentioneaza ca optiunea de plata a rovinietei pentru o zi a existat in forma initiala a actului normativ, fiind exclusa printr-o ordonanta ulterioara.

Potrivit Avocatului Poporului, “motivarea eliminarii acestei optiuni nu se regaseste in expunerea de motive a legii, nici in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta”.

“In context, Avocatul Poporului apreciaza ca plata tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale trebuie sa reflecte durata efectiva a folosintei, in functie de optiunea utilizatorului, fara a fi impusa o perioada minima de 7 zile. Ca urmare, este utila reintroducerea rovinietei pentru o zi si in cazul autoturismelor, avand in vedere ca statul are dreptul de a colecta veniturile publice, dar si obligatia de a proteja drepturile cetatenilor, inclusiv cele patrimoniale, astfel incat sa se realizeze un just echilibru”, se explica in comunicatul citat.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *