Avocatul Poporului recomandă ministrului Afacerilor Interne instruirea poliţiştilor şi jandarmilor privind modul de interacţionare cu minorii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Avocatul Poporului (AP) recomandă ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, instruirea poliţiştilor şi jandarmilor privind modul de interacţionare cu minorii, informează AGERPRES.

AP s-a sesizat din oficiu în legătură cu informaţiile apărute în presă referitoare la incidentul produs pe 2 octombrie, în Constanţa, dată la care mai mulţi minori care se aflau în curtea Şcolii nr. 29 Mihai Viteazul Constanţa au fost conduşi la Secţia 2 Poliţie Constanţa şi amendaţi.

AP recomandă ministrului Afacerilor Interne şi şefului IPJ Constanţa, Adrian Constantin Glugă, să ia măsuri în vederea: aplicării graduale a sancţiunilor; instruirii poliţiştilor şi jandarmilor privind modul de interacţionare cu minorii, în special în ceea ce priveşte modul de abordare al acestora în timpul unei intervenţii, dar şi limbajul folosit; respectării de către echipele de intervenţie a obligaţiilor ce le revin, în special în ceea ce priveşte declinarea identităţii în faţa persoanelor cu care interacţionează, dar şi a măsurilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19; asigurării în interiorul secţiilor de poliţie a unor încăperi special destinate minorilor, ţinând cont de vârsta şi gradul de dezvoltare neuropsihică a acestora; igienizării secţiilor de poliţie, atunci când situaţia o impune, în funcţie de evenimentele care au avut loc în acea locaţie.

De asemenea, AP îi transmite ministrului Vela să ia măsuri în vederea dotării organelor de poliţie şi jandarmerie cu mijloace tehnice care să permită identificarea la faţa locului a persoanelor care fac obiectul unor verificări de rutină sau a celor care au săvârşit fapte care nu întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni, în scopul eliminării necesităţii conducerii la secţie a acestora.

În altă ordine de idei, inspectorului şcolar general la IŞJ Constanţa, Sorin Mihai, şi directorului Şcolii Gimnaziale nr. 29 Mihai Viteazul din Constanţa, Carmen Maria Guguş, li se recomandă să dispună la nivelul unităţilor de învăţământ din reţeaua şcolară prelucararea/reprelucrarea prevederilor Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar cu privire la drepturile şi obligaţiile elevilor, dar şi a faptei de a pătrunde, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile instituţiilor de învăţământ şi spaţiile aparţinând acestora, indiferent de destinaţia lor.

AP mai recomandă directorului Şcolii Gimnaziale nr. 29 Mihai Viteazul din Constanţa să dispună realizarea de demersuri către Primăria Constanţa pentru a identifica soluţiile de reparare/modificare a gardului care împrejmuieşte spaţiul şcolar şi accelerarea demersurilor privind reînnoirea planului de acţiune încheiat între unitatea şcolară şi firma de pază.

Nu în ultimul rând, Consiliul Local al municipiului Constanţa trebuie să întreprindă demersuri în vederea identificării unor spaţii pentru copiii şi tinerii din Constanţa, iar în eventualitatea în care aceste spaţii nu există momentan, identificarea unor unităţi de învăţământ care pot permite accesul copiilor şi tinerilor după terminarea orelor de curs, în perimetrul terenurilor de sport, cu respectarea măsurilor necesare de siguranţă şi în baza unui program prestabilit, afişat în loc vizibil.

Conform IPJ Constanţa, pe 2 octombrie, în jurul orei 20,20, poliţişti din cadrul Secţiei 2 au identificat un grup de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, care se aflau în curtea unei instituţii de învăţământ, încălcând normele legale de acces. Tinerii au fost duşi la sediul Poliţiei în vederea legitimării, fiind totodată amendaţi cu câte 250 de lei fiecare pentru “pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în incinta instituţiei de învăţământ, fără a avea acordul şcolii pentru folosirea terenului de sport după terminarea cursurilor”.

Conducerea MAI a dispus efectuarea de verificări cu privire la modul de intervenţie al poliţiştilor din Constanţa, prin Corpul de Control al Ministrului, în legătură cu aplicarea celor opt sancţiuni contravenţionale informa, pe 4 octombrie IGPR.

Potrivit sursei citate, IPJ Constanţa a transmis că la nivelul secţiei 2 Poliţie Constanţa au fost înregistrate 4 sesizări scrise şi 5 telefonice, dintre care 3 prin apel 112, cu privire la faptul că se tulbură ordinea şi liniştea publică a locatarilor.

Inspectorul şcolar general Sorin Mihai menţiona pe 5 octombrie că managerii unităţilor de învăţământ trebuie “să se asigure că şcolile rămân închise pentru persoanele străine”, iar părinţii trebuie să fie “alături” de dascăli în efortul de a preîntâmpina răspândirea COVID-19.

Directorul Şcolii Gimnaziale nr. 29 din municipiul Constanţa, Ion – Denys Ciorogaru, a declarat că a demisionat din funcţie în semn de protest faţă de atitudinea poliţiştilor, considerând că aceştia au intervenit într-un mod “abuziv”.

El a menţionat că uneori şi legea, dacă nu ţine cont de morală, poate fi abuzivă şi că este vorba despre foşti elevi ai şcolii cu rezultate foarte bune la învăţătură care sunt la licee diferite.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2