Badalau se contrazice singur! Ministrul economiei vinde iluzii pe tema redeschiderii mineritului

home camp2
home camp2
home camp2

In urma cu cateva saptamani, ministrul Economiei, Nicolae Badalau, anunta intentia ministerului de a redeschide unele perimetre miniere din zona Maramures. Acesta vorbea si de existenta a trei licente de exploatare; „Mai am Remin Baia Mare, trei perimetre la care am licenta, studii de fezabilitate, aur, argint, plumb etc. Acelasi lucru: investitie minima, peste un miliard jumatate”(citat AGERPRES).

Perspectivele optimiste oferite de ministru sunt doar exercitii de imagine si speranta desarta pentru cateva mii de mineri care si-au imaginat, dupa vorbele lui Badalau, ca vor mai intra vreodata in sut. O recunoaste inclusiv ministrul Economiei, obligat sa raspunda la o interpelare formulata pe subiect de deputatul USR de Maramures, Vlad Emanuel Durus. Dupa ce a enumerat cele trei exploatari miniere pentru care exista demult licenta de exploatare, Suior, Cavnic si Baia Sprie, ministrul a recunoscut ca este o palarie prea mare pentru stat. „Costurile redeschiderii depind de planul investitional si de capacitatea financiara a potentialilor investitori, avand in vedere faptul ca Remin SA Baia Mare nu poate sustine financiar aceasta activitate”. Suma estimata pentru redeschiderea perimetrelor ar fi de 179 de milioane de lei.

„Statul roman vorbeste despre cat de profitabila ar fi redeschiderea, dar nu este in stare sa aloce niciun leu de la buget. Ori ministrul este un slab om de afaceri, care nu miroase „castigul” promis chiar de el, ori PSD da sperante desarte, transferand responsabilitatea pe un privat. Nu cred in sansa unui minerit de subteran in fostele exploatari. Azi nimeni nu stie care este situatia in galerii.

Din subteran s-a furat tot, puturile si galeriile sunt inundate, aerajul este nefunctional. Ar trebui sa vorbim cu mai multa responsabilitate pe o astfel de tema. Cui sa ceri responsabilitate cand ministerul, prin Compania Remin, nu este in stare sa-si puna in siguranta cladirea Centralei Minelor?! Se desprinde tencuiala si cade in capul trecatorilor. Este un pericol public. Sper ca nu asteapta sa o repare tot privatii”, a spus deputatul Durus.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *