In cursul anului 2018, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” Baia Mare au avut loc prelevari de organe de la 13 donatori in moarte cerebrala. Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic primar ATI, in 2018, s-au prelevat urmatoarele organe: rinichi-26; ficat-11; plaman-3; cord-2; os, tesut-1; piele-1; cornee-1.
Dr. Vasile Pop, managerul interimar al unitatii medicale: “Declararea mortii cerebrale este un proces tratat cu maxima responsabilitate si profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea mortii cerebrale presupun mai multe investigatii de specialitate. Examinarile se repeta la un interal de 6 ore, acest interval crescand in functie de varsta pacientului (cu cat varsta este mai mica, cu atat intervalul de timp intre cele doua examinari este mai mare).
Activitatea de prelevare si transplant se realizeaza in scop exclusiv terapeutic. ”Prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana si transplantul acestora se realizeaza exclusiv in scop terapeutic si in mod gratuit, fara foloase materiale. Exista o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a caror unica sansa la viata este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar si cinci vieti. Astfel ca, la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare exista echipe medicale pregatite pentru aceste activitati.”
Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unitatii medicale, conform legislatiei, exista un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic sef sectie ATI si un Key Donation Person (KDP) – dr. Muresan Andrei, medic primar ATI. Inlocuitorii acestora sunt dr. Barbus Victor – medic specialist ATI, respectiv dr. Serban Felicia-medic primar ATI.
ZiarMM.ro