Baia Mare: Administratie populista si ineficienta

Ieri pe la ora pranzului, la Primaria Baia Mare parea ca va avea loc o adunare cetateneasca sau cel putin o slujba oficiata de Inalt Prea Sfintitul local. Holul si aproape intreg parterul institutiei fusese ocupat de zeci de cetateni, persoane de toate culorile si varstele posibile, venite sa obtina ceva de la intaistatatorul urbei.

O mentalitate mostenita de pe vremea comunismului, cand daca vroiai sa rezolvi ceva trebuia musai sa te duci in audienta la partid, iar tovarasul prim secretar punea mana pe telefon si ii ordona directorului sau secretarului de le intreprindere sa-ti dea repartitie pentru apartament, televizor color, loc la cresa sau transfer in interes de serviciu.

Practica a fost preluata si amplificata in perioada actualei democratii de tip feudal, primarul Chereches aflat in continuare sub control judiciar, fiind o ilustrare a modului cum practicile trecute se perpetueaza prin noii decidenti. Nu stim exact cate persoane au fost ieri in audienta la edil, poate 50, 60 sau chiar 70, un lucru este insa cert si rezida din spusele celor prezenti.

Catalin Chereches nu rezolva decat foarte rar problemele cetatenilor, dovada fiind faptul ca mai mult de jumatate din cei prezenti erau la a doua sau chiar a treia audienta inutila. Sistemul de petitionare functioneaza altfel, OG 27/2002, actualizata in 2016, prevede in mod clar pasii care trebuie urmati de o persoana fizica sau juridica care solicita ceva de la o institutie a statului.

Doar ca in peregrinarile sale prin oras si pe la slujbele duminicale, primarului populist ii place sa fie abordat de cati mai multi oameni, iar baimarenii profita de ocazie pentru a prezenta problemele pe care le au, moment in care primarul ii invita sa treaca marti, sau miercuri sau… poate chiar joi pe la birorul lui, ca sa rezolve operativ problema!

Ceea ce este incorect, caci cetateanul nu trebuie sa se umileasca facand anticamera, acesta trebuind doar sa depuna petitia in scris, iar aparatul birocratic al primariei are obligatia legala sa-l instrumenteze cu maxima rigoare si operativitate, inclusiv sa anunte petentul asupra rezolutiei.

Unii dintre cetatenii prezenti ieri la audiente afirma ca au plecat dupa ora 20 de la sediul Primariei si ca biroul primarului s-a mutat provizoriu intr-o sala la parter, deoarece incaperea de la etajul intai, adica biroul unde statea edilul, fiind supusa unor lucrari de reabilitare si modernizare.

Ne intrebam ce trebuia renovat si schimbat intr-o incapere in care nu a avut voie sa intre nimeni timp de aproape un an si o luna, spatiu in care praful era sters zilnic, iar parchetul lustruit saptamanal. Un barbat mai mucalit si cu tupeu de fost miner grevist, enervat de faptul ca primarul ba iesea, ba pleca, ba lua pe cine vroia ca la frizer, a tras concluzia insusita de cei prezenti, ortacul mentionand ca trebuia vacalit, spoit si igienizat totul ca sa dispara mirosul de procuror, izul de mita si acoperite microfoanele DNA din incapere.

Nu sunt bani pentru reabilitarea scolilor si strazilor, sobolanii stapanesc subsolurile si platformele cu gunoi, dar musai trebuie reinnoit cabinetul primarului, ca doar nu era sa-l renoveze din bani proprii care nu-i are. Mai mult, ca un semn al lipsei de resurse, oamenii vorbesc ca primarul a recurs la prietenii din mediul de afaceri, suflete bune care-l mai imprumuta cu cate o masina de firma. Ca doar… obrazul subtire cu cheltuiala se tine!

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1