Baia Mare: Cadavrul unui caine mort lasat pe strada Granicerilor a facut furori pe Facebook

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

O fotografie in care apare cadavrul unui caine mort bagat intr-o punga si abandonat pe strada Granicerilor din Baia Mare a starnit multe comentarii, care aratau revolta cetatenilor, pe reteaua de socializare Facebook.

Deoarece si noua ne-a trezit curiozitatea de-a vedea ce s-a intamplat cu acest caine am contactat-o pe Irina Smical, consilier local si totodata vicepresedinte al Asociatiei CORAS Baia Mare (Centrul pentru Ocrotirea si Recuperarea Animalelor fara Stapan-n.r.)

Din prisma Irinei Smical exista mai multe ipoteze care au putut sa duca la decesul animalului.

Irina Smical: “Exista doua ipoteze. O prima ipoteza ar fi faptul ca acest caine ar fi fost lovit de o masina, insa e putin probabil. O a doua ipoteza ar putea fi luptele de caini care, din ceea ce am auzit de la diverse persoane, se practica in cartierele marginase, raufamate, ale orasului, cum ar fi zonele Craica si Pirita. Trebuie sa va spun ca aici exista caini nemicrocipati si neinregistrati in RECS (Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan-n.r.) iar cainii din rasele agresive (Pitbull, Amstaff, Cane Corso etc.) nu sunt declarati la Politie si nici la Asociatia Chinologica din Romania asa cum cere OUG nr. 55/2002. Multi proprietari sau detinatori de caini apeleaza, din pacate, la cetatenii de etnie roma ca sa-i scape de caini in loc sa apeleze la un medic veterinar sa ii sterilizeze asa cum cere legea. Cainele din fotografie pare sa fie un amstaff sau pitbull dupa alura.”

Irina Smical a sesizat Politia Animalelor din cadrul Primariei Municipiului Baia Mare pentru ridicarea animalului. Un echipaj de ecarisare s-a deplasat la fata locului pentru a prelua cadavrul cu intentia de a i se face necropsia pentru a descoperi cu exactitate cauzele mortii.

Irina Smical: “Am apelat la Primarie, respectiv la Politia Animalelor ca sa mearga un echipaj sa preia cadavrul si sa-l duca la Ecarisaj in congelator iar a doua zi, ( 1 octombrie 2018-n.r.), sa-l duca la DSVSA pentru necropsie ca sa aflam cu certitudine daca a fost calcat de o masina sau a fost omorat. Astfel, la fata locului s-a deplasat un echipaj si nu a mai gasit nimic. Probabil ca cel care l-a bagat in punga si l-a lasat acolo a mers si l-a luat iar ulterior l-a aruncat undeva ca sa nu se ajunga la o ancheta si sa stim cine e. Daca omul era de buna credinta nu-l lasa pe trotuar. Eu am sperat ca datele de la necropsie sa ne ajute sa ne formam macar o imagine asupra a ceea ce i s-a intamplat acestui caine. As dori cu aceasta ocazie sa le transmit cetatenilor sa respecte cerintele legii privind protectia animalelor care impune obligativitatea microciparii, inregistrarii in RECS a cainilor si a sterilizarii lor. Numai asa va exista un control si se va reduce numarul cainilor fara stapan care de cele mai multe ori ajung victime ale agresivitatii umane”.

Irina Smical, vicepresedinte al Asociatiei CORAS Baia Mare este cunoscuta in randul cetatenilor ca fiind un militant pentru drepturile animalelor. Cei care cunosc cazuri deoasebite in care animalele sunt maltratate si abandonate se pot adresa Asociatiei CORAS, pe care Irina Smical o reprezinta.

Foto: Facebook
Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *