Baia Mare: Conferinta finala a proiectului Regions For Green Growth

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Joi, 2 octombrie, la Consiliul Judetean Maramures, a avut loc deschiderea Conferintei finale a proiectului Regions For Green Growth – Regiunile pentru o dezvoltare verde”.  Scopul conferintei este de a cunoaste activitatile si rezultatele obtinute in cadrul proiectului, bunele practici prezentate de parteneri, precum si noutati despre urmatorul program de cooperarea interregionala al Comisiei Europene.

Actiunea s-a bucurat de prezenta tuturor partenerilor:  provincia Flevolant (NL, partener lider), regiunile Norrbotten si Vasternorrland (SE),  Agentia pentru Energie Prahova, Consiliul Judetean Maramures, regiunile Abruzzo si Lazio (IT), Agentia de Energie Valencia si Institutul tehnic pentru Energie (ES), Parcul Stiintific Patras, reprezentand regiunea Western Greece (EL), Centrul pentru dezvoltare regionala reprezentand regiunea Gabrovo (BG), provincia Noord-Brabant (NL), Adunarea Regiunilor Europene, Agentia de Dezvoltare Regionala Eszak – Alfod (HU) si regiunea Greater Manchester (UK).

In cadrul proiectului, regiunile partenere si-au propus sa identifice instrumente de politici regionale, mecanisme si abordari menite sa imbunatateasca accesul la finantare si sa stimuleze investitiile in domeniul energiei regenerabile. Obiectivul general este de a dota regiunile cu politici si instrumente regionale care sa creasca accesul la finantari si sa accelereze investitiile in proiecte din domeniul energiei durabile.

Prezent la lucrarile derulate pe parcursul intregii zile, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu a vorbit despre importanta initierii unor parteneriate intr-un domeniu atat de important cum este cel energetic: „Sunt cateva elemente demne de precizat vizavi de acest proiect. In primul rand parteneriatul foarte generos, in care sunt implicate din atat de multe tari europene, demonstreaza – daca mai era cazul – importanta si preocuparea pentru un domeniu major precum este cel energetic. Apoi constientizarea faptului ca solutiile in domeniul energiei trebuie privite si abordate integrat, global prin proiecte de anvergura. Obiectivele ambitioase propuse in cadrul acestui proiect au fost implementate de catre parteneri prin instrumente de lucru specifice precum: acumularea si schimbul de bune practici, analizarea dificultatilor intampinate de fiecare regiune in parte in procesul de atragere de finantari pentru initiative in domeniul energiei regenerabile dezvoltarea in comun a unor politici si instrumente de politica regionala pentru stimularea investitiilor in acest domeniu.  Prezentata sub forma analizei SWOT, evaluarea expertilor in domeniul energetic a identificat in Maramures ca puncte tari: existenta unei Agentii pentru Management Energetic la nivelul judetului, un potential ridicat de biomasa si initiative bune pentru valorificarea ei, folosirea de solutii smart si eficiente in reabilitarea cladirilor, o deschidere mare inspre accesarea de fonduri europene.

 

Punctele slabe mentionate sunt: infrastructura rutiera, o retea electrica neperformanta, un sistem de autorizare si certificare greoi, sistem complicat al certificatelor verzi, lipsa unor politici de constientizare a comunitatii locale privind beneficiile pe care le poate aduce utilizarea resurselor regenerabile de energie. In ceea ce priveste inventarul cladirilor din punct de vedere al eficientei energetice, Consiliul Judetean Maramures a obtinut aprobarea de la Secretariatul Tehnic Comun al Programului INTERREG IVC de a utiliza o parte din bugetul proiectului pentru realizarea acestui inventar de actiune pentru cladirile publice aflate in patrimoniul sau. Initiativele care pot atrage cel mai repede investitii substantiale si care – la randul lor – pot genera cele mai mari reduceri ale emisiilor de carbon sunt cele din sectorul cladirilor. Pentru a initia un program amplu de reabilitare este nevoie de un studiu care sa ofere informatii cu privire la starea cladirilor, impreuna cu o lista de masuri ce trebuie aplicate pentru a creste performanta energetica a cladirilor respective. Masurile se vor baza pe modele de afaceri prin care se vor analiza mai multe scenarii cost-beneficiu. Studiul va permite elaborarea unei liste de prioritati cu cladirile in care se impun interventii urgente si va sta la baza cererilor de finantare depuse pe fonduri. structurale, ca de exemplu viitorul Program Operational Regional”, a declarat presedintele Zamfir Ciceu.

Subiectele pe care le-au abordat participantii pe parcursul conferintei au vizat Programul de finantare INTERREG IVC – Situatia curenta si perspectivele viitoare, Scopul si principalele activitati ale proiectului Regions 4GreenGrowth, modul in care au contribuit peer review-urile la dezvoltarea regiunilor, utilizarea informatiilor satelit in proiecte de dezvoltare durabila: Rezultatele cooperarii intre Eurisy si R4GG.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2