Baia Mare-DEMOLARE: Alesii locali au votat primele doua zone din oras unde se va incepe demolarea garajelor. Catalin Chereches doreste sa inceapa actiunea DEMOLAREA inca din acest an. Garajele vor fi inlocuite cu parcari supraterane

Reclame home 1
Reclame home 1

Executivul Primariei Baia Mare a primit unda verde pentru doua proiecte care vor avea ca efect, intr-o prima faza, demolarea garajelor aflate in doua zone diferite din oras. Este vorba despre zona Colegiului National “Mihai Eminescu”, mai exact in spatele institutiei de invatamant si cea de-a doua vizeaza zona Munteniei, Moldovei cu Transilvaniei. Responsabilii celor doua proiecte au identificat in aceste zone garajele care vor fi demolate pentru a fi inlocuite cu doua parcari supraterane. Discutiile si explicatiile s-au purtat in plenul sedintei ordinare a Consiliului Local care a avut loc vinerea trecuta.

De precizat ar fi faptul ca cele doua parcari supraterane vor avea demisol, parter, etajul 1 si terasa. Totodata subsolul va fi prevazut cu niste incaperi de tip boxe pentru depozitarea lucrurilor.

Prima parcare supraterana din zona Aris va avea 306 locuri, iar cea din zona Munteniei va 336 de locuri. Valoarea totala a investitiei va fi, pentru primul proiect, de 9.308.904, 69 lei fara TVA, iar pentru cel de-al doilea 9.512.442,79 lei fara TVA. Durata de realizare, in ambele proiecte este de 12 luni.

Catalin Chereches, primar Baia Mare: “In proiectul ARIS vorbim de o parcare de 306 locuri, o parcare care are demisol, parter, etaj si terasa. Parcarea din zona MUNTENIEI va fi la aproximativ aceleasi dimensiuni cu prima. Aceasta va avea 336 de locuri. Cele doua parcari se aseaza pe suprafete pe care astazi sunt construite garaje. Nu am abandonat si nu voi abandona proiectul de demolare a garajelor din Municipiul Baia Mare.

Primarul Catalin Chereches a punctat in plenul sedintei faptul ca banii din cele doua investitii vor fi luati din creditul aprobat, de consilierii locali, la finele anului 2018. Mai mult, edilul a precizat ca doreste ca aceste lucrari sa inceapa inca din acest an.

Catalin Chereches, primar Baia Mare: “Pentru aceste doua zone, unde vor fi construite parcarile supraterane, am facut propunerea sa le trecem pe lista de investitii din credit pentru a le putea face in acest an si pentru a putea sa aratam intregului oras ca demolarea garajelor este un lucru pozitiv inclusiv pentru cei care au avut garaje si care vor primi un loc de parcare.”

Primarul a mai precizat faptul ca aceste parcari supraterane vor produce bani, bani care vor ajuta la rambursarea creditului. La urmatoarea sedinta de CL, executivul Primariei va veni cu un nou proiect de hotarare care vizeaza reurbanizarea unor tronsoane importante din oras si in care nu sunt prevazute garajele actuale din zonele respective.

Catalin Chereches, primar Baia Mare: “La urmatoarea sedinta a Consiliului Local vom prezenta un proiect de reurbanizare si de adaptare a viitoarei circulatii pietonale si rutiere care va incepe spre exemplu de la raul Sasar si pana la strada Progresului, respectiv de la strada Culturii pana la Bulevardul Unirii si aici vom da exemplu pentru oras cum trebuie sa organizam o zona in care sa nu avem garaje, copertine si sa regandim tot ceea ce inseamna parcari, spatii verzi, alei pietonale si circulatie rutiera.”

Consilierii locali considera cele doua proiecte sunt benefice pentru oras si sustin ideea demolarii garajelor inclusiv in cartiere.

Gheorghe Gligan, consilier local PSD: “Am votat cele doua proiecte deoarece consider ca orasul trebuie sa evolueze nu sa se plafoneze. Este un pas benefic pentru viitor. Sustin proiectul celor doua parcari supraterane, dar sustin si ideea demolarii garajelor si crearea unor noi locuri de parcare pe raza Municipiului Baia Mare. Astfel, vom avea o mai buna fluidizare a circulatiei pietonale si rutiere. Intr-adevar garajele ocupa mult spatiu, un spatiu care, in multe situatii, nu este alocat autoturismelor ci muraturilor si altor obiecte, iar masinile sunt parcate fie pe marginea soselelor, fie pe trotuare.”

Daniela Bazarea, consilier local PER: “Am aprobat cele doua proiecte deoarece exista un deficit foarte mare de parcari in oras. Aceste doua parcari vor fi in doua zone importante, zone cheie in oras, si vor asigura locurile de parcare necesare pentru a degaja bulevardele. Astfel, se va putea sistematiza circulatia atat pentru pietoni cat si posibilele pistele pentru biciclete. In ceea ce priveste garajele, care vor fi demolate, se va face un inventar al acestora. In acest sens, persoanele care detin garaje cu autorizatie vor fi despagubite iar cei care sunt fara autorizatie, evident, nu vor primi despagubiri. Intr-adevar orasul trebuie sa se dezvolte si chiar trebuie sa rezolvam aceasta problema a parcarilor care devine din ce in ce mai acuta. Nu avem in oras nicio parcare de acest gen, supraterana, care sa ofere locuri in numar mare pe o suprafata mica si asteptam cu nerabdare realizarea acestor proiecte.”

Stefan Pop, consilier local Coalitia pentru Baia Mare: “Orice parcare bine gandita este foarte benefica pentru Municipiul Baia Mare. Intotdeauna am sustinut faptul ca 60% din garaje sunt folosite pe post de altceva decat ca si garaje. Soferii tot pe marginea soselelor isi tin masinile. Deci, intotdeauna voi sustine implementarea acestor proiecte de infiintare a parcarilor supraterane acolo unde exista aglomerari de garaje deoarece se vor castiga mai multe locuri de parcare. Impartasesc inclusiv ideea primarului Catalin Chereches de a crea noi locuri de parcare in cartiere prin demolarea garajelor.”

Florin Cret, consilier local PMP: “ Si eu am aprobat cele doua proiecte si la fel ca si colegii mei le consider un plus pentru oras.”

Parcarea publica din zona ARIS va avea o suprafata construita, nivel curent de 2.063 mp, iar suprafata construita desfasurata, inclusiv terasa va avea 10.315 mp. Parcarea publica din zona MUNTENIEI este prevazuta cu o suprafata, nivel current de 1.985 mp, iar suprafata construita desfasurata, inclusive terasa va fi de 9.925 mp.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole