septembrie 22, 2019

Baia Mare: Detinatorii de detectoare de metale preveniti de politisti

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

In aceasta saptamana, Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures a organizat o convocare cu persoanele detinatoare de detectoare de metale, tema dezbatuta avand ca subiect ”Protejarea patrimoniului arheologic”.

Intalnirea a avut loc la sediul Bibliotecii Judetene ”Petre Dulfu” din Baia Mare, unde politistii care raspuns de protejarea patrimoniului cultural national din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale au prezentat cele mai importante prevederi legislative in domeniul protectiei patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national.

“Persoanele fizice si juridice care detin si/sau comercializeaza detectoare de metale sunt obligate sa obtina in prealabil autorizatia inspectoratului de politie al judetului in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, sediul, si sa se inregistreze la aceste autoritati.

Totodata ei trebuie sa stie ca anumite fapte pot sa fie considerate infractiuni iar altele contraventii, dupa cum urmeaza: accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizarea prealabila si vanzarea sau oferirea spre vanzare a detectoarelor de metale fara autorizatie constituie infractiuni iar neanuntarea in termenul de 72 ore a descoperirilor arheologice intamplatoare constituie contraventie.

Amenda aplicabila in acest caz este de la 2.000 lei la 50.000 lei, in timp ce detinerea de detectoare de metale fara autorizatie se pedepseste cu amenda de la 25.000 lei la 75.000 lei si confiscarea detectoarelor”, se arata intr-un comunicat al IPJ Maramures.

Informatiile oferite de politisti au fost completate de arheologi din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures si specialisti din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Maramures.

ZiarMM

Reclame home 1
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *