Baia Mare: Expozitie de fotografie despre familia Dragfi (FOTO)

home camp2
home camp2
home camp2

expozitie dragfi 5Marti, 23 februarie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc vernisajul expozitiei de arta fotografica “Cronica familiei Dragfi”, in care s-au prezentat imagini cu aceasta ilustra familie nobiliara.

Organizatorul expozitiei, artistul fotograf Ilie Tudorel, a prezentat o expunere despre membrii familiei Dragi.

“Subiectul acestei expozitii este legat de familia Dragfi, o familie de oameni ilustri care au influentat istoria Europei centrale. Obiectivul meu principal este recuperarea istorica, astfel incat toata lumea sa-si reaminteasca personalitatile istoriei noastre locale din Maramures si din Transilvania.

Sa fim mandri ca am avut astfel de inaintasi, care au avut un cuvant de spus in destinele Europei, sa nu-i uitam si monumentele legate de ei sa incercam sa le conservam, ca sa le putem lasa mai departe mostenire urmasilor nostri.

Evenimentul a constat din vernisajul expozitiei de fotografie, expunerea cu imagini a istoriei familiei Dragfi, originile lor, activitatea, marile lor realizari istorice, pentru ca membrii familiei sunt urmasii voievodului Dragos Voda, care intre timp si-au schimbat numele in Dragfi, pentru ca asa era atunci, in Evul Mediu”, a spus Ilie Tudorel.

Artistul fotograf a vorbit si despre faptul ca aceasta familie a stapanit Cetatea Chioarului, resedinta Comitatului Chioar din care facea parte si actualul municipiu Baia Mare (Rivulus Dominarum in Evul Mediu).

“Dragosestii au ajuns chiar in functii foarte inalte la Curtile Regale ale Ungariei si Poloniei, au ajuns sa fie voievozi ai Transilvaniei, au luptat alaturi de voievodul Iancu de Hunedoara si regele Matei Corvin, au participat la Batalia de la Mohacs cu turcii.

Cel mai ilustru reprezentant al familiei a ajuns regele Poloniei, Jan Sobieski, astfel incat urmasii lui Dragos Voda au avut o evolutie de exceptie. Jan Sobieski, regele Poloniei, a salvat Viena si intrega crestinatate de la pericolul otoman. In felul acesta, cursul istoriei s-a schimbat, caci altfel, in prezent, poate ca ar fi fost semiluna deasupra Vienei si Europei si nu crucea.

Familia Dragfi a stapanit Cetatea Chioarului, aflata in prezent intr-o grava stare de deteriorare. Si castelul nobiliar din Cehu Silvaniei a fost feuda familiei Dragfi, dar si acesta se afla intr-o stare de degradare la limita.

Pentru baimareni, un lucru important este faptul ca Bartolomeu Dragfi, in calitatea sa de comite al Comitatului Chioar, era patronul medieval al orasului. In anul 1491, Bartolomeu Dragfi a fost numit camarasul Camarii Regale din Rivulus Dominarum (actualul Baia Mare), functie in care era coordonatorul oficiului minier care se ocupa cu colectarea impozitului (urbura regala) care se platea catre rege. Tot in cadrul Camarii Regale functiona si una dintre cele mai mari monetarii din Regatul Ungariei. Aici, sub coordonarea lui Bartolomeu Dragfi s-a batut un ducat special de aur, care are pe el monograma orasului Baia Mare si blazonul familiei Dragfi”, a adaugat Ilie Tudorel.

Un moment special in cadrul evenimentului a fost lansarea cartii intitulata “Dragosestii”, scrisa de Stefan si Rodica Berci, aparuta in luna august 2015. Aceasta carte a fost publicata cu sprijinul Primariei orasului Ardud. Aceasta primarie respecta trecutul istoric al Maramuresului si Transilvaniei si a reusit renovarea cetatii Ardud, ctitorita de Bartolomeu Dragfi, printr-un proiect din fonduri europene.

Ilie Tudorel a mai adaugat ca “aceasta expozitie este rodul unei activitati de ani de zile si a unor deplasari in toate aceste locuri legate de familia Dragfi, iar rezultatul sunt aceste fotografii originale, care nu pot fi regasite in alta parte. Acest proiect continua si va fi finalizat printr-un album de fotografie dedicat acestui subiect foarte generos, acel al recuperarii istorice si al sentimentului de mandrie pentru trecutul nostru glorios”.

La eveniment au participat si reprezentanti ai Primariei orasului Ardud, in frunte cu primarul Ovidiu Duma, dar si elevii Clubului de Fotografie din Cernesti.

Vlad HERMAN

Foto: Andrea MURESAN

expozitie dragfi expozitie dragfi 6 expozitie dragfi 4 expozitie dragfi 3 expozitie dragfi 2carte
expozitie afis

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *