Baia Mare: Majorari impuse de primar. Chereches vrea zonare. 500 de lei abonamentul pentru parcarile publice din ianuarie 2019

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Chereches vrea sa imparta orasul in mai multe zone pe care sa le taxeze diferentiat. Aceasta zonare vizeaza locurile de parcare amenajate si marcate pe spatiul public. In acest context orasul va fi impartit in urmatoarele zone A, B, C si D. Preturile abonamentelor anuale, scriem la plural deoarece vor fi patru abonamente, vor fi pentru zona A spre exemplu de 500 de lei – centrul vechi, iar pentru zona D vor fi de 100 de lei-Firiza, Blidari.

Ca sa ne facem intelesi mai bine, va explicam astfel, un om care locuieste in zona Motorului si are un abonament de 100 de lei si doreste sa mearga in centrul vechi, Prefectura sau IPJ nu va putea parca in locurile special amenajate deoarece nu are abonamentul de 500 de lei, zonele respective fiind de categoria A.

Prezenta la comisia de Buget-Finante de ieri, directorul SPAU, Nora Ghetie a fost intrebata de o situatie similara cu cea de sus. Aceasta a raspuns: ”Nu poate merge in centrul vechi daca are abonament de 100 de lei si atunci va putea parca…undeva unde se incadreaza si de acolo merge pe jos pana in centul vechi.”

Daca e sa o luam ad litteram, soferul va trebui sa-si lase masina intr-un spatiu dosit daca nu vrea sa circule prin oras cu autobusul, bicicleta sau pe jos din locul in care si-a parcat autoturismul.
Chiar si asa, putem spune ca e o strategie de a forta soferul sa cumpere abonamentul de 500 de lei, deoarece e inevitabil ca in decursul unui an soferul sa fie nevoit sa se deplaseze in toate zonele principale din oras. Va reamintim ca abonamentul unic anual de parcare pentru 2018 este de 100 de lei.

Pe de alta parte trebuie sa va spunem ca din ianuarie 2019 pentru stationarea intr-o parcare amenajata se va plati pentru 30 de minute 2 lei, pentru 60 de minute 4 lei, iar pentru o zi intreaga 10 lei, in acest caz, pretul se majoreaza de la 6 lei la 10 lei.

Daniela Bazarea, consilier local: “Propunerea este de zonare a orasului, a parcarilor din oras, pornind de la zona D pana la zona D, respectiv de la 100 de lei in zona D si pana la 500 de lei in zona A, care reprezinta centrul vechi. Adica, sa fie abonament pe zona. Nu am fost de accord. Este un mod indirect de a oblige oamenii sa-si cumpere abonamente de 500 de lei pentru ca ai, evident, de parcat masina in diveres locuri din oras in decursul unui an, in toate zonele orasului, intr-un fel sau altul si atunci am cerut o taxa unitara de 150 de lei, iar taxa s-a aprobat in Comisia de Buget-Finante.”

 

Aici facem precizarea ca prin aceasta taxa de 150 de lei s-a eliminat si abonamentul zonal de 50 de lei pe care il plateau unii soferi pentru a-si parca masina in curtea blocului spre exemplu.

Gheorghe Gligan, consilier local: “Primaria Baia Mare nu este un SRL ca sa faca profit! Primaria este o institutie care trebuie sa gestioneze cat mai ieftin serviciile care sunt pentru cetateni. Primaria nu trebuie sa faca profit sau nu ar trebui sa vrea sa faca profit. Am ramas uimit ieri in comisie cand am auzit ce vor sa faca. Un pensionar cu o pensie de 1000 de lei pe luna care are o masina isi permite sa dea 500 de lei sa poata circula in tot orasul? Taxa de 500 de lei e pentru tot orasul. Aceeasi situatie se intalneste si in cazul unui sofer salariat care are 1.700 de lei pe luna. Da 500 de lei la parcare, plateste gazul, curentul, apa, se mai gandeste daca plateste Drusalul care s-a scumpit cu 200% sau se mai gandeste daca isi cumpara alimente, carne…Luna e lunga, cum traieste acel om? Aceasta taxa e una dintre multele majorari de taxe si impozite pregatite de executivul Primariei Baia Mare pentru cetateni.”

De mentionat ar mai fi faptul ca se va majora de la 150 de lei la 200 de lei taxa pentru taximetristii care parcheaza autoturismele in parcarile publice.

Saptamana viitoare la Primaria Baia Mare va avea loc sedinta de Consiliu Local unde primarul Catalin Chereches va sta in fata consilierilori locali, majoritatea dresati, pentru a-i convinge, cica, de faptul ca este benefica majorarea taxelor si impozitelor, majorarea taxelor pentru parcarile publice si multe alte majorari pe care acesta le-a stabilit cot la cot cu Melania Muresan, director la Directia de Venituri Baia Mare. Ramane de vazut daca alesii de la Buget-Finante isi vor mentine votul dat in cadrul comisiei la care au participat vineri, opt la numar.

Baiamarenii care nu doresc sa se faca aceste majorari pot sa participe la sedinta Consiliului Local unde isi pot spune punctul de vedere. Prezenta cetatenilor este imperios necesara deoarece alesii nu vor avea curajul sa mai asculte de dresor si intr-un moment de luciditate vor vota pentru cetateni si nu pentru profitul care ar ajunge la nenumaratele spectacole planiificate pentru 2019.

ZiarMM.ro va comunica data sedintei si ora, care deocamdata nu se cunosc.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

6 Comments

 1. Cristian

  desigur ne-am inselat si in privinta acestui primar. cum ajung la putere se si gandesc cum sa ne faca viata mai grea si mai costisitoare. nu uitati dle. primar ca ne vine si noua randul, imediat, sa va “rasplatim” eforturile. si o vom face “no matter what”.

  Reply
 2. Claudiu

  Locuiesc in centrul vechi , si platesc 400 de lei impozit pe casa si masina ! Voi cereti 500 lei pe un abonament de parcare !!! Rusinos !!!

  Reply
 3. Pieton

  Se intelege “implicit” ca din diferenta se vor construi noi parcari , terane , subterane sau supraterane ?
  Sau piste de biciclete ? Sau Trotuare ?
  Cam pe unde vor fi noile parcari . piste si trotuare ????
  In portofelele angatilor primariei ???

  Reply
 4. UBLADOVICI

  De faceti discriminare intre cei care locuiesc in Baia Mare (100 lei /locul de parcare) si cei care locuiesc in celelalte localitati din Maramures (200 lei/locul de parcare) dar muncesc in Baia Mare??????
  NU ESTE CORECT, DORITI SA NE MUTAM TOTI IN BAIA MARE!!!!!!

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *