Baia Mare nu mai poate iesi din proiectul deseurilor. Ce spune Banca Europeana de Investitii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

depozit-ecologic-deseuriJoi, 12 noiembrie, la Consiliul Judetean Maramures a avut loc o intalnire de lucru cu reprezentanti ai Autoritatii de Management POS Mediu, ai Bancii Europene de Investitii (B.E.I.) si ai Organismului Intermediar cu primarii din Maramures si cu membrii unitatii de implementare a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Maramures”, scrie cjmaramures.ro.

Discutiile au vizat in special delegarea serviciilor de operare, dar si stadiul implementarii proiectului. Valeria Schifirnet – ofiterul de proiect din cadrul AM POS Mediu a sustinut ca acest proiect va fi considerat realizat in momentul in care va fi functional, iar acest lucru presupune si existenta unui operator.

Reprezentantul B.E.I. a punctat importanta respectarii termenelor contractuale. Aceasta, deoarece primarii din Baia Mare si Targu Lapus si-au exprimat dorinta de a iesi din proiect si de a-si gestiona separat problema deseurilor in comunitatile pe care le administreaza.

„Mi se pare tarziu sa veniti cu propuneri de schimbare, atata timp cat, atunci cand s-a facut cererea de finantare, ati acceptat regulile. Va trebui sa finalizati acest proiect cu regulile acceptate de dumneavoastra de la inceput. E o relatie contractuala care trebuie respectata”.

Realizarea acestui proiect tine de o decizie asumata de toate UAT-urile din judet, iar retragerea din ADI Deseuri implica anumite riscuri, inclusiv realizarea proiectului din bugetul local.

„Exista un impact financiar important pe bugetul fiecarei localitati, daca nu se respecta termenii contractuali stabiliti si asumati initial”, a afirmat reprezentantul B.E.I.

La randul sau, presedintele CJ, Zamfir Ciceu, a precizat ca proiectul este deja in implementare.

„In acest moment, proiectul este deja in implementare si nu se mai impune ca UAT-urile sa voteze sau nu acest proiect. Acum nu mai putem sa discutam si sa negociem principii ci, putem sa discutam modul de operare. Problema care se pune este daca ne asumam sau nu riscurile, daca ducem la bun sfarsit acest proiect sau platim din bugetele locale costurile lui.

Eu va spun ca, fara bani europeni, judetul Maramures nu poate sa suporte din bugetul local asemenea riscuri. Primarii care doresc sa iasa din proiect vor trebui sa-si asume public acest risc”, afirma Zamfir Ciceu, presedintele Consiliului Judetean Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2