Baia Mare: Opt puncte slabe ale orasului, pentru care colonelul Coste nu trece clasa

PNL

Invitat recent la o emisiune televizata, Dorin Coste, director general al Directiei de Actiune Civica (DAC), din cadrul Primariei Baia Mare, a prestat neconcludent pe o paleta de probleme de maxim interes public. Intrebat despre probelemele majore ale comunitatii, fostul comisar sef de politie s-a pierdut in comentarii contradictorii, afisand o atitudine de suficienta nejustificata in raport cu realitatile baimarene. Pentru a-l ajuta pe directorul general, ii reamintim principalele probleme din oras, aflate in competenta DAC

1. Politia locala nu-si indeplineste atributiile cotidiene, in ciuda rapoartelor zilnice cu dimensiuni epice la care munceste ore intregi un agent veteran. Politistii locali nu sunt vizibili in cartiere, gheretele achizitionate cu destinatii precise sunt murdare de nefolosinta, patrularea se face numai motorizat, majoritatea agentilor fiind deficitari ca si conditie fizica.

2. In Piata “Izvoarele”, zona istorica si turistica, tiganii fac legea, de la marfa preluata pe bani putini de la producatori pana la vanzarea tigarilor de contrabanda si ocuparea abuziva a trotuarelor cu vechituri si marfa furata, pe latura estica a perimetrului.

3. Parcarile amenjate in jurul pietei sunt ocupate de producatori, comercianti si contrabandistii de tigari, inclusiv locurile marcate cu culoarea albastra, plus spatiul de pe strada Pietei, dar si banda intai de pe strada Alecsandri. Unde parcheaza cumparatorii nu intereseaza administratia pietei!

4. Zona Cuprom a fost transformata in platforma de gunoaie, baimarenii din apropiere sunt zilnic furati de obiectele din case si curti, puradei trec strada prin loc nemarcat, traficul in zona fiind la fel de riscant ca in ghetoul Saint Denise. In cladirile dezafectate ale combinatului se practica prostitutia, care nu a fost dezincriminata cum pretinde dl Coste, fiind pedepsita ca si contraventie, nu ca infractiune, promiscuitatea completandu-se cu traficul si consumul de droguri.

5. Craica, Pirita si zona Garii se dezvolta, in loc sa fie desfiintate, multiplele proiecte anuntate festivist fiind baloane de sapun electorale. Caii si carutele minoritarilor impanzesc orasul, echipele populatiei crestin-brunete devasteaza platformele de gunoi si containerele pentru colectarea obiectelor de imbracaminte, sustragand tot ceea ce este nesupravegheat, iar cersetoria a devenit o activitate organizata si controlata de una din familiile tiganesti importante.

6. Prevenirea infractionalitatii si a actelor antisociale nu s-a realizat, afirmatiile facute in celebra conferinta de presa a Politiei Locale fiind total populiste. Baia Mare nu are nevoie de 800 de camere, fiind suficiente 50 de bucati moderne, amplasate in punctele strategice ale municipiului, harta zonelor de risc existand de 5 ani. Orasul Boston din SUA, cu o populatie de 650.000 de locuitori are 55 de camere de supraveghere mobile, dar monitorizarea se face in timp real si exista echipe de interventie rapida in toate zonele de risc.

7. Promisiunea lansata in urma cu 3 ani, cu angajamentul ferm de realizare a unor parcari supraterane in cartiere a ramas tot in stadiul de poveste utopica. Parcarea autovehicolelor in cartiere este haotica, masinile fiind lasate in curba, pe trotuare, zone verzi, oriunde este un spatiu disponibil. Zonele rezidentiale sunt napadite de masini abandonate, autobuze, microbuze si auto utilitare ale agentilor economici, care ocupa 15-20% din totalul spatiilor de parcare existente. Agentii Politiei Locale nu aplica amenzi in cartiere, in timp ce in zonele centrale si pe bulevarde piaptana parcarile din ora in ora, reglementarile fiind aplicate in anumite zone in mod preferential sau de loc.

8. Spatiile publice sunt zone unde reglementarile nu se respecta, chiar daca sunt afisate la loc vizibil. Un exemplu elocvent este Parcul “Regina Maria”, loc unde intalnesti zilnic tigani aurolaci, persoane fara adapost putind a nespalat, tineri fumatori de jointuri, adolescenti beti si violenti, intelectuali cu caini care se rahatesc pe unde apuca, VIP-uri cu biciclete pe aleile pline de copii si varstnici. Agentii politiei locale care patruleaza in weekend sunt orbi, surzi si muti, medicii, avocatii, notarii si universitarii fiind categorii protejate si imune fata de lege!

Aspectele mentionate sunt reale si vizibile, in ciuda negarilor si subiectivismului promovat in discursul public de colonelul Dorin Coste. Iar Politia Locala, departament a carui eficacitate nu poate fi masurata, tinde sa devina doar o structura consumatoare de fonduri publice, cu rezultate imposibil de evaluat si beneficii directe pentru comunitatea baimareana.

Mihai POPA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. banhidi

    inca odata se dovedeste ca in Primria Baia Mare condusa de dl. Chereches, exista o diferenta imensa intre teorie si practica, intre vorbe si fapte, intre idei si realitate… aprecierea (evaluarea) unei directii din cadrul primariei trebuie facuta exclusiv pe fapte, pe realizari… din acest punct de vedere DAC este extrem de deficitara si are foarte mari neajunsuri… cred ca Politia Locala face in momentul de fata cam 30% din ceea ce ar trebui in mod normal sa faca… si asta in primul rand din cauza comoditatii, din cauza comoditatii conducatorilor si din cauza comoditatii angajatilor… daca nu vor interveni schimbari majore in managementul si programul de activitate al acestei structuri, ea va ramane vesnic in mintea cetatenilor ca o simpla structura consumatoare de fonduri publice…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1