Baia Mare: Prima zi de școală. Elevii au pășit timizi în incinta unităților de învățământ. Dascălii i-au întâmpinat și le-au explicat noile reguli

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Astăzi este prima zi de școală. Elevii au intrat în curțile unităților de învățământ conform programării comunicate părinților de către învățători și diriginți, zilele trecute.

La Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” din Baia Mare, părinții și-au lăsat copiii la intrarea în curtea instituției cu speranța că ”totul va fi bine”.

Camelia Lucaciu, părinte: ”Sunt puțin emoționată și în același timp îngrijorată. Sper să meargă bine cu școala copiii mei și sper să nu se îmbolnăvească. Fiica mea are două ore de curs, iar fiul meu, fiind în clasa a VIII-a, are patru ore de curs. Totul va fi bine, sper.”

Emoționați și fericiți că-și revăd colegii, după o pauza extrem de lungă, îndrumați de dascăli, copiii și-au ocupat locul pe bulinele roșii pregătite de direcțiunea școlii. Și prof. Gavril Pașca, directorul Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” s-a alăturat dascălilor, pentru primirea copiilor.

Curtea Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” este marcată pentru fiecare clasă în parte, semn că se păstrează distanțarea. Pentru intrarea în clădirea școlii s-au făcut săgeți pentru ca elevii să știe cum să ajungă la sălile de clasă.

Prof. Gavril Pașca, director Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir”: ”Aceste săgeți îndrumă copiii spre sălile de clasă. Mai mult, avem un program bine stabilit pentru intrarea elevilor noștri în școală. De exemplu la ora 08.00 intră 12 clase, apoi la ora 08.15 intră clasele pregătitoare, la 10.30 sunt programate clasele a VIII-a, iar la 10.45 intră în școală clasele a IV-a. Avem distanțare, atât în curtea școlii, prin marcarea cu buline roșii cât și programul de intrare în unitatea de învățământ. Femeia de srviciu va fi tot timpul pe coridor și ea va duce elevii la grupurile sanitare, mai ales pentru cei care sunt la clasa pregătitoare. În cele 5 minute de pauză, copiii rămân în sala de clasă, pe locurile lor. Învățătoarele rămân cu ei, iar dascălii vor schimba clasele. Totodată avem câte un profesor pentru fiecare coridor, pentru supraveghere. Astăzi, medicul școlar și asistentul va face triajul mergând în fiecare clasă, în rest triajul trebuie să fie făcut zilnic de către părinți, așa scrie în Ordin. Ziua de astăzi este un exercițiu pentru noi, toți deoarece nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație.”

În cazul în care un copil are simptome de răceală acesta va fi dus în izolator până la venirea părintelui.

Prof. Gavril Pașca: ”Avem un responsabil care ține legătura atât cu DSP Maramureș, cât și cu Inspectoratul Școlar Județean. Dacă e ceva, învățătorul sau profesorul de la clasă va transmite responsabilului, care la rândul lui va comunica părinților. Asistentului medical va lua elevul de la clasă și-l va duce în izolator. Va sta cu el până când va veni părintele după el. Sper să nu fie cazul.”

Pentru fluidizarea traficului, dar și pentru siguranța copiilor, astăzi, la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” au fost echipaje formate din: polițist, polițist local și jandarmi.

De precizat ar mai fi faptul că 986 de elevi urmează cursurile acestei unități de învățământ. În urmă cu câteva zile, jumătate din școală a intrat în renovare și astfel scenariul propus de conducerea instituției și aprobat de CJSU Maramureș a fost cel hibrid. În acest context, există trei serii de copii care intră în instituția școlară zilnic, respectiv dimineața, la prânz și după-masa, orele fiind de 35 de minute, iar pauza de 5 minute. Pe scenariul menționat, jumătate dintre elevi merg fizic la școală timp de o săptămână, iar cealaltă jumătate urmează cursurile în online. Este de apreciat meticulozitatea cu care conducerea Școlii Gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” s-a pregătit pentru primirea elevilor și a dascălilor.

La ora actuală, în Baia Mare există un număr de 19.105 elevi, care astăzi au început școala.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1