Baia Mare: Proiectul demolarii garajelor ar putea fi similar cu cel de la Oradea. In luna Mai incepe actiunea “DEMOLAREA”

Reclame home 1
Reclame home 1

Se stie ca inca de prin anii ’90 terenurile municipalitatii au fost “invadate” continuu, pana prin 2014, de catre diferite constructii care au ca si titulatura numele de garaj. O parte sunt construite legal, cu avizele institutiilor abilitate, iar o alta parte sunt construite ilegal.

Traim niste vremuri in care locurile de parcare sunt vanate la greu de catre proprietarii de masini care sunt disperati la ceas de seara cand revin la domiciliile lor si realizeaza ca nu au unde sa-si lase autoturismele. In acest sens, administratia publica locala a hotarat, intr-un final, sa regandeasca modul in care se pot reorganiza parcarile rezidentiale din cartiere pentru ca riveranii sa nu mai treaca prin stresul zilnic: “Astazi, unde imi las masina?”.

In acest context, pana la data de 15 Aprilie 2019, administratia publica locala va avea o evidenta clara a tuturor garajelor aflate pe raza orasului Baia Mare. Apartinatorii constructiilor programate pentru demolare vor avea la dispozitie intre 15 si 30 de zile, timp in care respectivii cetateni vor trebui sa elibereze garajele.

Un termen anuntat oficial,  printr-o conferinta de presa desfasurata ieri la Primaria Baia Mare, a fost inceputul lunii Mai 2019.

Catalin Chereches, primar, presedinte Coalitia pentru Baia Mare: “Imi mentin punctul de vedere vis-à-vis de demolarea garajelor care va fi o actiune care se va face la inceputul lunii Mai 2019. Pana in 15 Aprilie 2019 vom avea o evidenta foarte clara a garajelor, care sunt legale care sunt ilegale, care au numerele galbene de evidenta puse sau nu, care numere de evidenta sunt false, care garaje depasesc suprafata de teren si care nu depasesc suprafata de teren, care au respectat contractele pe care le avem si unde scrie foarte clar ca toate garajele trebuie sa fie cu zugraveala alba si cu usi gri. Pe de alta parte ne vom raporta si la proiectele de dezvoltare pe care le avem si in cartierele orasului. Sa nu uitam ca am tripla numarul locurile de parcare daca am organiza  corect  aceste spatii pe care exista constructiile respective si aici nu fac referire la garajele facute in anumite zone cu bun gust ci ma refer la garajele care din perspectiva arhitectonica, urbanistica si estetica sunt scapate de sub control de prin anii ’90. Asadar, eu consider ca aceste lucruri trebuie transate, imi asum si administrativ si politic acest proiect, imi asum inclusiv supararea unor oameni care in momentul in care nu vor mai avea aceste garaje vor avea cel mai probabil un disconfort deoarece nu vor mai avea un loc unde sa-si puna varza sau cartofii sau diverse lucruri pe care le-au adunat. “

Contactati telefonic,  consilierii locali Daniela Bazarea, Irina Smical si Cristian Niculescu Tagarlas au venit si ei cu un punct de vedere pe acest subiect.

Daniela Bazarea, consilier local PER: “Eu as fi de acord cu eliminarea garajelor in ideea in care se ofera cetatenilor o alternativa, se obtin mai multe locuri de parcare, se degaja bulevardele, se amenajeaza pista pentru biciclete pe bulevarde. As construi in fiecare zona rezidentiala doua-trei garaje pentru biciclete, pentru ca locuitorii din bloc sa aibe un spatiu sigur unde sa le lase si astfel am incuraja si transportul ecologic.”

Irina Smical, consilier local PSD: “Eu am si propus de mai multe ori acest lucru, sa se demoleze garajele in urma unei inventarieri, pentru ca exista foarte multe garaje care sunt folosite pe post de depozit unde oamenii isi tin tot felul de lucruri si si-au pierdut de mult destinatia initiala, aceea de garaj. Acestia isi tin autoturismele fie in fata garajelor, fie ocupa alte locuri de parcare. Absolut, sunt de acord cu demolarea acestor constructii.”

Cristian Niculescu Tagarlas, consilier local PNL: “Deocamdata nu am nicio parere. Vom vedea analiza clara a programului pe care vrea domnul primar sa o faca. Decizia o voi lua impreuna cu membrii din colegiul de conducere a organizatiei PNL Baia Mare.

O astfel de initiativa a fost facuta si la Oradea unde a avut un real succes. Intr-o prima faza Primaria Oradea nu a mai prelungit contractele detinatorilor de garaje. Constructiile au fost rase si inlocuite cu parcari de domiciliu care ulterior au fost inchiriate riveranilor. Astfel, Oradea a rezolvat problema locurilor de parcare.

Revenim cu informatii pe acest subiect.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

6 Comments

 1. Emil Szas

  La fel s-a procedat si in municipiul Cluj-Napoca! Toate garajele dintre blocuri au fost demolate!! Succes!

  Reply
 2. profu de romana

  Masura populista a primarului cu apucaturi de lider nord-corean. Nu se va intampla nimic, anuntul fiind un semnal de presiune pus pe anumite personaje cu pareri contra administratiei locale. Chiar credeti ca va fi demolat garajul doctorului X, a procurorului Y sau a patronului de la firma Z? va asigur ca nu dar se face praf si zgomot. Altfel cum se justifica milioanele cheltuite in aceasta toamna in perimetrul cuprins intre strazile Nicolae Iorga, Petru Maior si Bd Bucuresti unde s-au pus borduri, s-a asfaltat intre garaje, etc? Hai sictir! Pe de alta parte o statistica recenta spune ca doar 8% dintre proprietari isi tin masinile in garaje, ceea ce este nesimtire crasa.

  Reply
 3. Iugas

  In vara s-au construit, renovat si asfaltat pe bani multi drumuri de acces catre garaje, in detrimentul spatiilor verzi. Garajele alea nu vor fi niciodata demolate.
  Sau ini spuneti ca va avea curaj primarele sa ii demoleze garajele lui Bizo-cele din care a mai facut practic o cladire in spate?
  Nu cred…orasul asta pare a fi facut pentru masini, nu pentru oameni si sanatatea lor.

  Reply
 4. Adi

  Ar fi cel mai benefic lucru pt orasul nostru.Demolate si facute parcari cu plata.Nu se poate asa ceva ca intr-un oras european sa fie garajele astea urate intre toate blocurile.Si 80% isi tin masina afara in putinele locuri de parcare care le avem in oras pt ca nu au chef sa mai deschida usa la garaj.

  Reply
 5. mihai

  Cum ramane cu cei care au firme, detin 2-3 masini personala in familie, si mai aduc si 1-2 dube de la firma si le parcheaza la bloc????

  Reply
 6. Birle Samuel

  Toata stima dacă administrația locală va demola toate garajele din oraș! Cred ca ar rezolva in mare parte problema locurilor de parcare, și ar elimina astfel nedreptățile cauzate de utilizarea frauduloasa si părtinitoare a garajelor.

  In plus, cred ca spațiile rezultate ar putea fi folosite și pentru amenajarea unor parcuri sau alte clădiri de interes public.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole