Baia Mare: Proprietarul unei parcari a aflat peste noapte ca Primaria vrea sa-i ia terenul

PNL

Municipalitatea baimareana intentioneaza sa preia in patrimoniul orasului 95 mp dintr-un teren aflat in proprietate privata. Terenul cu pricina se afla pe strada Petofi Sandor, fata in fata cu intrarea in Parcul “Regina Maria”. Interesant este faptul ca proprietarii de drept habar nu aveau de intentiile institutiei, acestia afland de ceea ce se intampla abia dupa ce conducerea Primariei a propus preluarea terenului in comisiile de specialitate, respectiv cea de Urbanism si cea de Buget-Finante.

Iata cum a fost formulat proiectul: Proiect de hotarare privind efectuarea demersurilor necesare preluarii in patrimoniul Municipiului Baia Mare a terenului in suprafata de 95 mp, situat in Baia Mare, strada Petofi Sandor, nr. 16.

Pornind de la formularea textuala a acestui proiect de hotarare, am cerut parerea unui avocat, care ne-a explicat ca Primaria Baia Mare trebuia sa specifice exact daca preluarea se face prin cumparare sau prin expropiere. Cum partea de cumparare este exclusa, deoarece proprietarul de drept nu stia de intentia institutiei, ramane varianta expropierii. In acest caz, pentru ca expropierea sa fie legala, Primaria trebuia sa anunte proprietarul si sa faca toate procedurile prin care sa demonstreze ca cei 95 mp sunt de utilitate publica. La randul sau, proprietarul are dreptul sa conteste expropierea.

Cum nu ne gasim in niciuna dintre cele doua situatii, ne intrebam care ar fi fost cea de-a treia varianta legala de “preluare” la care s-a gandit Primaria Baia Mare atunci cand a propus proiectul de hotarare.

Intrebati despre documentele care au fost prezentate in comisii pentru preluarea acestui teren, unul dintre consilierii locali ne-a relatat urmatoarele:

Daniela Bazarea, consilier local: “Este vorba despre o parcare privata. Noi ne-am trezit cu un proiect de hotarare in care scria “preluare” fara sa se precizeze daca e cumparare sau expropriere. Pe proiect scria doar preluare si am intrebat ce inseamna preluare si cum ar vrea sa-l preluam pentru ca eu nu inteleg termenul acesta. Am intrebat daca proprietarii vor sa-l vanda, iar raspunsul a fost: “Pai, nu stim…” Atunci, zic, cum… prin expropiere? Pai, probabil, daca nu vor sa vanda…, mi-a raspuns, cea de la Patrimoniu. Este inclusiv schita facuta, dezmembrare, au intrat pe proprietatea privata a omului fara sa-l instiinteze si au facut masuratori. Ei au un singur numar cadastral pentru toata proprietatea… Aceasta schita este atasata la proiectul de hotarare, schita care are si stampila unui topograf autorizat… Sa te apuci tu sa dezmembrezi din terenul omului… In ziua de azi, la noi orice e posibil… .”

Oricum, ramane de vazut daca Primaria Municipiului Baia Mare va continua sau nu sa faca aceasta “preluare” si cat de legala este procedura urmata.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1