Baia Mare: Reuniune de lucru a Echipei Interinstitutionale Judetene Antitrafic

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

reuniune echipa antitrafic (2)Miercuri, 17 februarie, la Palatul Administrativ, a avut loc o reuniune de lucru a Echipei Interinstitutionale Judetene Antitrafic.

In cuvantul de deschidere, prefectul Anton Rohian a subliniat importanta rolului Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane si al Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca in societatea romaneasca de astazi. Anton Rohian s-a referit, apoi, la pericolele ascunse care ii pandesc pe utilizatorii retelelor de socializare, in special pe cei mai tineri si mai creduli dintre ei.

De asemenea, el a vorbit si despre numeroasele cazuri de tineri care, in goana dupa un loc de munca bine platit in strainatate, sunt inselati de persoane rauvoitoare, care ulterior ii transforma in sclavi. Prefectul Anton Rohian a aratat ca e important ca aceste probleme sa fie tratate in mod responsabil, pentru ca ele au implicatii profunde si dureroase pentru romani in general si pentru maramureseni, in special.

Reuniunea a mai avut trei puncte pe ordinea de zi:

  1. Prezentarea rolului Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane si a atributiilor Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca;
  2. Discutarea Planului National de Actiune 2015-2015 pentru implementarea Strategiei Nationale impotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2012-2016;
  3. Aplicarea masurilor de asistenta specifica acordata victimelor traficului de persoane la nivelul judetului Maramures.

La eveniment au mai luat cuvantul dr. Augusta Bora, comisar de politie si coordonator al Centrului Regional Impotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca, precum si Ana-Pamela Popa, inspector de specialitate in cadrul aceleiasi institutii.

Au participat reprezentanti ai DIICOT – Serviciul Teritorial Maramures, ai Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate – Serviciul Teritorial Maramures, ai Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures, ai Serviciului pentru Imigrari al Judetului Maramures, ai Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei – Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Maramures, ai Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Maramures, ai Inspectoratului Teritorial de Munca al Judetului Maramures, ai Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, ai Directiei de Sanatate Publica a Judetului Maramures, ai Directiei de Asistenta Sociala si Medicala din cadrul Primariei Baia Mare si ai Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Maramures.

In ceea ce priveste Planul National de Actiune 2015-2016, obiectivul general il constituie dinamizarea activitatilor de prevenire si a participarii societatii civile la derularea acestora.

Printre obiectivele specifice pentru prevenirea traficului de persoane se numara: cresterea gradului de informare si constientizare a populatiei in ansamblu si a grupurilor de risc privind implicatiile traficului de persoane; reducerea factorilor de risc ce conduc la victimizare; monitorizarea activitatii operatorilor economici din domeniile profesionale cu fluctuatie mare a fortei de munca (constructii, agricultura, exploatarea lemnului, turism etc.).

In ceea ce priveste protectia, asistenta si reintegrarea sociala a victimelor traficului de persoane, se are in vedere: reconfigurarea sistemului de servicii de protectie si asistenta a victimelor traficului de persoane; armonizarea prevederilor legislatiei nationale din domeniul asistentei victimelor traficului de persoane cu cele ale Uniunii Europene; imbunatatirea capacitatii de identificare timpurie a victimelor si de referire catre furnizorii de servicii acordate in regim special; asigurarea protectiei si asistentei victimelor adulte ale traficului de persoane in vederea reintegrarii sociale; asigurarea protectiei si asistentei copiilor victime ale traficului de minori in vederea reintegrarii sociale etc.

In privinta combaterii traficului de persoane, se are in vedere: dezvoltarea capacitatii de analiza strategica privind traficul de persoane la nivelul Politiei Romane; intensificarea utilizarii instrumentelor de cooperare judiciara internationala in cazurile de trafic de persoane; imbunatatirea cooperarii dintre unitatile de combatere a criminalitatii informatice si cele de combatere a traficului de persoane pentru monitorizarea situatiilor de utilizare a internetului pentru pornografie infantila prin sisteme informatice; urmarirea bunurilor si a profiturilor obtinute din comiterea infractiunii de trafic de persoane etc.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

reuniune echipa antitrafic (1)

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *