Baia Mare – Socant: Minori legati cu lanturi si obligati sa cerseasca de propriii parinti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

copii-abuzatiLa data de 04.10.2016 procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Maramures  au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor Somkereki Cipriana si Berchi Nicolae pentru savarsirea infractiunii de trafic de minori, scrie diicot.ro.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2006 si pana in prezent, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatii Somkereki Cipriana si Berchi Nicolaeau si-au exploatat propriii copii minori, inclusiv minori cu varste foarte fragede (incepand chiar cu varsta de 3 ani), prin obligarea la practicarea cersetoriei.

S-a retinut ca activitatea de exploatare a copiilor s-a realizat de catre inculpati profitand de vulnerabilitatile datorate varstei si lipsei de experienta de viata a minorilor, determinand astfel posibilitatea recrutarii lor mai facile si, in general, folosind diferite metode, atat persuasive (aducerea lor intr-o stare accentuata de dependenta emotionala de inculpati ca urmare a sentimentelor de atasament fata de parintii lor manifestate firesc de copii), cat si caracterizate de un accentuat specific violent, fizic si verbal.

In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat ca minorii au fost abuzati prin folosirea repetata a unor mijloace de intimidare vizand acte de agresiune fizica si verbala (amenintari si injurii cu un pronuntat caracter umilitor, batai inclusiv cu corpuri contondente, precum si alte metode primitive de constrangere, cum ar fi legarea cu lantul de pat pentru a-i determina sa accepte participarea la acte de cersetorie).

Totodata, inculpatii Somkereki Cipriana si Berchi Nicolaeau  au exercitat acte de intimidare si de control asupra victimelor si prin intermediul fiului lor in varsta de 17 ani, suspectul S. A. care a efectuat acte de constrangere si de supraveghere asupra minorilor exploatati. S-a retinut ca suspectul S. A. tinea permanent legatura telefonic cu parintii sai  si le explica modul in care decurgea activitatea, daca minorii au trebuit „stimulati” prin aplicarea unor corectii fizice pentru a fi mai activi si, de asemenea, ii transporta pe copii la locatiile unde avea loc exploatarea.

Minorii erau plasati la cersit de catre inculpati in  diferite locuri publice de pe raza municipiului Baia Mare, locatiile fiind schimbate frecvent, atat pentru a profita de posibilitatea de a obtine venituri banesti prin acostarea cat mai multor cetateni, cat si pentru a se eschiva de la eventuale raiduri ale politiei locale. De asemenea, in zilele de duminica si in alte zile de sarbatori religioase minorii erau trimisi la cersit in apropierea lacaselor de cult.

In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat ca fiecare minori era obligat de catre inculpati  sa obtina zilnic suma maxima de 50 de lei, iar copiii mai mici suma de 30 de lei, toate sumele de bani astfel obtinute din exploatarea minorilor fiind utilizate de catre inculpati pentru subzistenta acestora, inclusiv pentru achizitia de alcool si tigari.

La data de 05.10.2016 Tribunalul  Maramures a dispus arestarea preventiva a inculpatilor pentru o perioada de 30 de zile.

Actiunea a fost efectuata  imreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul de Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate  Maramures.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul luptatorilor din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale al I.P.J. Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2