Baia Mare: Traian Rares Tus, argint la Olimpiada Internationala de Astronomie

PNL

Baimareanul Traian Rares Tus a reusit sa obtina medalia de argint la Olimpiada Internationala de Astronomie-editia a XXIII-a, care s-a desfasurat in Colombo, capitala statului Sri Lanka. Traian a fost cel mai tanar concurent din aceasta competitie, la care au participat 83 de elevi din 20 de tari.

Traian Rares Tus este elev in clasa a VIII-a la Colegiul National “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Calificarea la Olimpiada Internationala de Astronomie a reusit sa o obtina inca de anul trecut, cand nu avea 14 ani impliniti, acesta fiind pregatit la astronomie de profesorul Lucian Stroian, care este coordonatorul Centrului de Excelenta in Astronomie de la Colegiul National “Vasile Lucaciu”.

Florentin-Nicolae Tus, parinte: Traian a imbratisat, de mic, pasiunea pentru astronomie si a venit ca o manusa faptul ca exista acest centru la Colegiul National “Vasile Lucaciu”, unde fiul meu se pregateste. Rezultatul lui se datoareaza unei munci asidue cu multe sacrificii. De exemplu toata vacanta de vara, Traian a studiat in timp ce alti copii s-au bucurat de ea.

La Colombo, competitia s-a desfasurat pe parcursul a trei zile, probele avand o durata de 4 ore si 30 de minute in fiecare zi. Astfel, participantii au avut de sustinut o proba teoretica, o proba observationala pe harta, in care au folosit telescopul, si o proba practica de analiza de date.

Poate pentru multa lume aceasta disciplina nu spune multe lucruri, insa trebuie sa stiti ca e o combinatie de matematica, fizica avansata, adica fizica cuantica, si matematici superioare, pe langa studiul astronomiei. Deci aceasta pasiune implica, din partea copiilor, un efort suplimentar.

Ca si planuri de viitor, tatal lui Traian ne-a dezvaluit ca fiul sau doreste sa studieze astrofizica, o disciplina care se preteaza a fi aprofundata doar la universitati de prestigiu din Vest si cel mai probabil acolo va ajunge. Nu este de neglijat si faptul ca Traian se pozitioneaza in top zece si la olimpiadele nationale de fizica, aceasta materie fiind una dintre preferatele lui.

De precizat ar mai fi faptul ca, intr-un clasament neoficial al medaliilor, Romania s-a clasat pe locul trei in lume, la finalul Olimpiadei Internationale de Astronomie, lasand in spate China, India si alte tari unde aceasta disciplina este o materie de baza in scoli. Astfel, elevii romani s-au intors acasa cu cinci medalii: doua de aur, una de argint si doua de bronz.

Echipa ZiarMM.ro il felicita pe Traian Rares Tus si ii doreste succes pe mai departe.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1