Baia Mare viseaza frumos la capitala europeana. Conducerea orasului ne mai serveste o gluma buna

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

baia mare, kaufland, biserica spital

Cea mai importanta realizare din ultimii 20 de ani este ca nu ne-am pierdut identitatea ca urbe, asemenea multor orase foste citadele industriale. Chiar daca agentii economici care produc bunuri materiale se numara astazi pe cateva degete, municipiul Baia Mare este inca viu. Economic, contam foarte putin, raportat la orase precum Cluj Napoca, Timisoara, Ploiesti sau Brasov, fapt cauzat in special de lipsa de competenta a administratiilor publice, care nu au avut viziune si strategii viabile pentru a atrage capital in urbe.

S-au cheltuit sute de milioane de euro pe spoieli si expediente, facandu-se doar foarte putin pentru conectarea comunitatilor la oportunitatile pietei libere. E bine sa avem echipe de handbal si manifestari la scena, dar mai intai trebuie sa muncim si sa producem banii pe care sa-i cheltuim.

Avem astazi mai multe farmacii, centre medicale, bet-uri, case de amanet si second hand-uri cu carpe decat unitati economice productive. Ruinele fostei industrii miniere, mecanice si chimice sunt niste pete urate si murdare pe fata orasului.

Avem slum-uri improprii sec XXI, aglomerari urbane tolerate care afecteaza spiritul si demnitatea orasului. Ne ascundem lipsa de decizie civica motivand prin spaima de niste ONG-uri parlite care se clameaza in aparatorii cauzelor celor defavorizati, mascand de fapt niste imbuibati minoritari care profita de favoruri guvernamentale si bani publici.

Au fost recent lansate cateva concepte si proiecte interesante pentru Baia Mare. Ne trebuie parc industrial, dar spatiile cele mai propice sunt acoperite de scheletele fostelor cladiri comuniste care nu pot fi daramate; dorim sa instituim o zona metropolitana, dar falsul patriotism local al unor pretinsi edili de conjunctura franeaza un proces necesar si ireversibil; dorim sa fim cel mai verde oras din tara, dar continuam sa toleram concertul drujbelor care masacreaza patrimoniul viu al orasului, timp in care armate de martieni cu maturi acopera orasul cu oceane de praf.

Nu vrem sa intelegem ca in administratie conteaza nu culoarea carnetului de partid, vechimea inerta intr-un scaun de functionar sau scurtimea fustelor care plimba hartii. Producem tone de maculatura in spatiile bugetare, desi platim milioane lei pentru retele de ordinatoare performante, folosite de directorasi care bat in tastatura cu un deget.

Visam cu ochii deschisi, in timp ce gandul ne sta doar la week end si concediul anual, urmatoarea gradatie, zile libere sau prima de Craciun. Nu performam, organigramele fiind pline de oameni incarcati cu licente si masterate fabricate, patalamale obtinute in facultati private obscure unde predau criptocomunistii cu fata umana reciclata.

Facem trafic de influenta si ne angajam nevestele, fiicele, soacrele sau finii in institutiile statului, chiar daca nu sunt capabili sa-si scrie corect CV-ul, batandu-ne joc de oameni, desi repetam obsesiv si ostentativ ca slujim cetatenii. Minciuni, fraze goale, burdihane umflate de trai bun si nemunca, fala si tupeu cat casa, iata imaginea clasei conducatoare care ne defineste ca natie.

Am urmarit discutiile despre proiectul curajos numit Baia Mare – capitala culturala europeana 2021. Am fost siderat de prestatia celor prezenti in cadrul emisiunilor televizate, persoane implicate in demersul discutat, din care doar sculptorul Bochis parea ca joaca in piesa potrivita. Cu toate intrebarile ajutatoare lansate de realizatorii emisiunii, multe de genul manastire-n intr-un picior… ghici ciuperca ce-i, raspunsurile au parut desprinse dintr-o retorica functionareasca pe langa subiect ori enunturi stupide si fara noima, citite de pe hartie.

In rest doar zambete, culoare, zulufi aranjati si intansi cu placa, machiaj artistic si manichiura modernista. Cu astfel de oameni ne vom sufoca inainte de a incepe cu adevarat. Cu o asemenea mentalitate si incompetenta nu ne vom depasi conditia mediocra de oras mineresc-rural.

S-a lansat o idee, posibil viabila si mai ales benefica pentru comunitate, dar ne trebuie oameni competenti, vizionari, destepti, onesti si rigurosi. Ne trebuie o schimbare majora de atitudine sau curajul de a renunta inainte de a deveni ridicoli. Dar oare putem sau vrem asta?

Evident, nu vom reusi atata vreme cat comisiile mai vechi si mai nou infiintate, a caror menire e sa redefineasca urbanistic orasul sunt conduse de oameni care nu se pricep decat la a strange capital de imagine, a numara comisioane si a aduna dosare la DNA.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

7 Comments

 1. Dragos Popa

  Suntem pe locul 2 pe tara la nivelul coruptiei, inca un mic efort si depasim Bucurestiul! Ar trebui a ne fie rusine sa ne mai laudam cu judetul nostru…cel putin pana vom reusi sa ne spalam rufele! Prin urmare…mai e mult pana departe!…

  Reply
 2. Dragos Mircea Adrian Petre

  DomnuleCato…esti de o rautate iesita din comun!De ce n-ai curajul sa semnezi cu numele original.Acesasta atitudine veninoasa la adresa Primarului,ma face sa-ti propun sa ne lasi orasul curat si nepoluat de nemernicia care te defineste!

  Reply
 3. baimarean

  dimpotriva, cato il menajeaza pe primar, ca de obicei, prezentand lipsurile din administratie delimitate de persoana edilului. Cele scrise sunt reale dar incomplete, cato stie mai multe si cu siguranta are date precise. Probabil are o anume strategie de prezentare a evenimentelor. Hai ca poti cato si nu te lua dupa aplaudacii care te critica mai sus, sunt doar niste slujbasi amarati pusi sa comenteze impotriva evidentelor.

  Reply
  1. the baimarean

   baimarene , e uman sa fii recunoscator .din pacate omul nostru nu intelege ca un sociopat nu da doi bani pe recunostinta lui.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *