septembrie 19, 2021

Baia Sprie: Sambra oilor pe Nyres

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

 

Agitatie mare la masurisul oilor fermierului Ioan Barda din Baia Sprie. Crescatori de ovine, preoti, oficialitati locale si alti invitati, au participat cu totii la aceasta mare sarbatoare a primaverii.

O multime de oameni din oras si imprejurimi s-au indreptat spre zona Nyres, unde a avut loc insambritul oilor crescatorului Ioan Barda. Vuietul celor care se indreptau spre stana se auzea in indepartare. Erau fericiti ca merg la masuris, strigatul de bucurie transmitandu-l si celor care, din diverse motive, nu participau la eveniment. Unii mergeau pe jos, insa, cei mai multi cu mijloace de transport auto. Asa cum este obiceiul credinciosilor, orice lucru important il incep cu o sfanta rugaciune. Preotii din localitate au oficiat randuiala religioasa, dupa care a urmat actiunea de muls, pentru stabilirea cantitatii de lapte ce va fi transformat in branza, cas, urda care va reveni peste vara fiecarui crescator . Gazda de stana Ioan Barda, detine peste 300 de oi, care aproape toate sunt cu lapte.

Alte familii din localitate si imprejurimi s-au alaturat crescatorului baiesprian, care in total au in jur de150 de oi. A trecut aproape doua ore pana cand s-au muls toate oile, dupa care cu totii s-au deplasat in fata colibei, unde s-au aflat recipientii in care s-a masurat laptele. Rand pe rand, crescatorii de animale au venit cu galetile cu laptele in fata sefului de stana, unde s-au masurat fonti, facandu-se inscrisurile necesare. Fiecare crescator va primi cas si urda in mai multe etape care vor urma. Productia pe care o va primi fiecare crescator este in functie de cantitatea de lapte avuta la masuris.

Produse curate, de calitate si ecologice

“Aceasta indeletnicire o mostensc de la tata Gratian, care a petrecut 40 de veri cu oile. Nu m-am lasat de oi niciodata. De 14 veri sunt si eu mai activ cu oile, iar de doi ani, cresc si rasa de carne (Hemsir) care are origini in Anglia, si care se preteaza in zona noastra. In aceasta primavara am vandut zeci de miei, insa pretul a fost mic. Am 70 hectare de pasune si imi este suficienta pentru toate animalele. Ma ajuta foarte mult familia si sper sa duca mai departe aceasta pasiune a mea. Casul, branza si urda o vand la cererea clientilor si nu sunt nevoit sa stau prin piete. Toata afacerea o fac cu fondurile personale, iar din subventia primita de la stat, imi achit jumatate din cheltuielile cu ingrijitul oilor pe vara. Produsele obtinute sunt ecologice si foarte cautate” spune crescatorul Ioan Barda.

Insa are si nemutumiri deoarece inchiderea unitatilor de prelucrare a lanii i-a adus in impas pe toti ciobanii din judet. In lipsa unor centre de colectare, acestia sunt nevoiti sa arunce lana la gunoi sau in cel mai fericit caz, sa o vanda la intermediari, la un pret de nimic (1- 2 lei/kg). Costurile de tundere sunt cu mult mai mari decat pretul de valorificare a acesteia, iar crescatorii de ovine inregistreaza pierderi. Pentru a tunde o oaie, ciobanii trebuie sa scoata din buzunar pana lei 10 lei. La aceste cheltuieli se adauga si cele cu mancarea si bautura pentru lucratori.

Cresterea ovinelor este o traditie de familie

Pentru multi cresterea oilor nu este rentabila. Pentru Ioan Barda crescutul oilor este pasiunea sa de suflet. ”Sunt gazda de stana si imi place ceea ce fac cu toate ca este foarte greu in ziua de azi oieritul. Ma bucur ca pot pastra traditia parintilor si in plus ii pot ajuta si pe alti crescatori care au cateva oi sau capre doar ca sa aiba putina branza si sa nu cumpere pentru familie. O alta operatiune care trebuie realizata pentru distrugerea raiei, capuselor etc. Din pacate si solutia este foarte scumpa. Un litru costa 100 de lei. Insa, cheltuiala este mai suportabila pentru ca se imparte la fiecare crescator de animale. Cu rele cu bune, m-am obisnuit in fiecare an sa practic aceasta indeletnicire. Daca exista seriozitate vine si putina satisfactie financiara. Din nefericiere sunt tot mai putini oameni seriosi care sa iubeasca si sa ingrijeasca bine animal”, spune Ioan Barda.

Cei prezenti la stana, dupa ce s-a masurat laptele, au inceput veselia. Au pus pe mese mancarea si bautura. N-au lipsit, carnatii, carnea de porc si de miel, umplutura, preparatele din carne, branzeturile, prajiturile, tuica, vinul, berea etc. Barbatii s-au ocupat cu turnatul in pahare, dupa care a inceput a li se dezlega limba tuturor. Unii dintre ei au deapanat amintirii, altii au inceput sa spuna bancurii, iar altii au dat tonul la cantece. Masuratul oilor s-a incheiat tarziu oamenii reitorcandu-se acasa mult mai voiosi.

Vasile GHERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2