Baloanele sunt deseurile din plastic cu cel mai mare risc de deces pentru pasarile marine

Un studiu stiintific australian a ajuns la concluzia ca baloanele sunt obiectele din plastic cu cel mai mare grad de pericol pentru pasarile marine, riscul de deces in urma ingerarii acestora fiind de 32 de ori mai mare decat in cazul fragmentelor din plastic dur, informeaza vineri DPA, transmite AGERPRES.

Cercetatorii au analizat cauzele decesului a 1.733 de pasari marine din 51 de specii si au ajuns la concluzia ca una din trei pasari a inghitit deseuri marine.

O pasare marina prezinta un risc de mortalitate de 20% in cazul in care inghite un singur fragment din plastic, de 50%, in cazul a noua fragmente ingerate si de 100%, in cazul a 93 de fragmente, se precizeaza in studiul publicat vineri in revista Scientific Reports.

Desi cele mai multe fragmente ingerate sunt din plastic dur, acestea au un risc mai mic de a cauza moartea pasarilor in comparatie cu obiectele din plastic moale cum ar fi baloanele.

“Baloanele sau fragmente din baloane sunt deseurile din plastic cu probabilitatea cea mai mare de a provoca decesul si au dus la moartea a una din cinci pasari marine care au inghitit astfel de resturi”, a precizat autorul principal al studiului, Lauren Roman.

Studiul colaborativ a fost condus de cercetatori de la Institutul de Studii Marine si Antarctice de la Universitatea din Tasmania si de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), cea mai prestigioasa institutie stiintifica australiana.

“Ingestia de deseuri marine este un pericol recunoscut la nivel global. Dar relatia dintre cantitatea si tipul de deseuri pe care o pasare de mare le inghite si riscul de mortalitate este inteles intr-o mai mica masura”, a spus Roman.

“In cazul pasarilor pe care le-am studiat, cauza principala de deces a fost blocarea tractului gastrointestinal, urmata de infectii sau alte complicatii ca urmare a obstructiei gatrointestinale”.

“Desi pasarile au inghitit fragmente din plastic moale doar in proportie de 5% acestea sunt raspunzatoare pentru peste 40% din numarul deceselor”, a adaugat Ramon intr-o declaratie.

Oamenii de stiinta spun ca peste sase milioane de tone de deseuri sunt aruncate in oceane in fiecare an, iar 80% dintre acestea sunt deseuri din plastic.

Plasticul cauzeaza moartea a un milion de pasari marine si a peste 100.000 de mamifere marine in fiecare an. Testoasele, balenele si pasarile de mare confunda deseurile cu hrana sau raman prinse printre acestea, ceea ce duce la rani grave sau la deces.

“Se pare ca, in timp ce fragmentele din plastic dur tranziteaza rapid aparatul digestiv, plasticul moale are tendinta de a deveni mai dens si cauzeaza obstructii fatale”, a spus Roman.

Cercetatorul a adaugat ca, desi studiul arata ca obiectele din plastic moale, asa cum sunt baloanele, sunt mai periculoase, toate felurile de plastic reprezinta un pericol mortal pentru pasarile marine.

“Daca pasarile marine inghit plastic, riscul de deces creste, chiar si un singur fragment poate fi fatal”.

Roman sustine ca obiectele din plastic moale au cauzat moartea a peste jumatate din pasarile monitorizate in cadrul studiului.

“Este clar ca, daca vrem sa stopam decesul pasarilor marine in urma ingerarii fragmentelor din plastic, trebuie sa reducem sau sa indepartam deseurile marine din mediul inconjurator, in special baloanele”, a mai spus omul de stiinta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1