Banca Mondiala a aprobat Romaniei un imprumut de 750 milioane de euro

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondiala a aprobat Romaniei un imprumut pentru sprijin bugetar (DPL) in valoare de 750 milioane euro, vizate fiind reforma pentru consolidarea managementului datoriilor publice, cresterea calitatii cheltuielilor publice, imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si a functionarii pietelor de capital, imobiliara si a energiei, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Bancii Mondiale, conducerea BM a discutat si o Strategie de Parteneriat cu Tara (CPS) pentru Romania in perioada 2014 — 2017, noua strategie fiind cadrul de cooperare dintre banca si Guvernul Romaniei in urmatorii patru ani.

Sprijinul de 750 de milioane de euro reprezinta prima operatiune dintr-o serie de imprumuturi incluse in noua CPS 2014 — 2017. Imprumutul are maturitate de 18 ani si o perioada de gratie de 17,5 ani.

Seria de imprumuturi a BM sprijina masurile esentiale de reforma pentru consolidarea managementului datoriilor publice, cresterea calitatii cheltuielilor publice si imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si a functionarii pietelor de capital, imobiliara si a energiei, toate acestea fiind esentiale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Seria DPL se bazeaza pe imprumuturile anterioare pentru sprijin bugetar acordate Romaniei si vine in completarea programelor in curs de desfasurare cu Uniunea Europeana (UE) si cu Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit BM, noua strategie sustine convergenta Romaniei catre nivelul de venit din UE, punand accentul pe imbunatatirea conditiilor de trai ale celor mai saraci 40% din populatie, asigurandu-se in acelasi timp egalitatea intre sexe. Strategia se axeaza pe trei piloni principali: crearea unui guvern modern de secol 21, sustinerea cresterii economice si crearea de locuri de munca, si cresterea nivelului de incluziune sociala. CPS este rezultatul consultarilor extinse cu o multime de actori interesati reprezentand Guvernul, Comisia Europeana si institutiile internationale, sectorul privat, mediul academic, grupuri de experti, societatea civila, si reprezentanti ai unor autoritati publice locale si ai unor locuitori din Romania.

‘Romania si Grupul Banca Mondiala dezvolta un parteneriat deja solid si fructuos’, a afirmat directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si Tarile Baltice, Mamta Murthi.

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget si guvernator pentru Romania al Grupului Banca Mondiala, Liviu Voinea, a apreciat ca Romania este in prezent mai bine pregatita decat in 2008 sa absoarba volatilitatile regionale si mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomica permite atingerea obiectivului de crestere economica de peste 3,5% pe termen mediu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *