Banca Mondiala a redus prognoza de crestere pentru economia mondiala

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

bani euroBanca Mondiala a redus miercuri estimarile privind evolutia economiei globale in acest an si totodata a sfatuit economiile emergente ‘sa-si puna centura de siguranta’ pe masura ce se adapteaza la reducerea preturilor la materii prime si asteptata majorare a dobanzilor de referinta in SUA, transmite Reuters citata de Agerpres.

In raportul sau bianual, ‘Perspectivele Economiei Mondiale’, institutia financiara internationala prognozeaza ca in 2015 economia globala va inregistra un avans de 2,8%, mai mic cu 0,2% fata de estimarile din ianuarie. In ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare, acestea ar urma sa inregistreze, in ansamblu, o crestere de 4,4% in acest an, cu 0,4% mai putin decat estimarile precedente.

In aceste conditii, Banca Mondiala a avertizat tarile din intreaga lume sa se pregateasca pentru majorarea dobanzii de referinta in SUA, care va duce la cresterea costurilor de creditare pentru economiile in curs de dezvoltare.

‘Sfatuim toate tarile, in special economiile emergente, sa-si puna centura de siguranta’, a avertizat economistul sef al Bancii Mondiale, Kaushik Basu. Acesta a facut un apel catre Rezerva Federala americana sa amane majorarea costului creditului pentru anul urmator in loc de sfarsitul acestui an, cum lasa sa se inteleaga oficialii Fed.

In ceea ce priveste regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania), Banca Mondiala estimeaza ca aceasta va consemna o incetinire a ritmului de crestere economica, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015, in conditiile in care scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice vor fi doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro.

La nivel global, economia mondiala ar urma sa creasca cu 2,8% in acest an si cu 3,3% in 2016, potrivit celor mai recente estimari ale Bancii Mondiale care sunt mai pesimiste decat cele publicate de Fondul Monetar International in luna aprilie si care estimau un avans de 3,5% in 2015 urmat de o accelerare la 3,8% in 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole