Banca Mondiala a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

baniBanca Mondiala a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 2,9% cat estima in ianuarie, potrivit raportului bianual ‘Global Economic Prospects’ publicat miercuri de institutia financiara internationala.

In schimb, Banca Mondiala a lasat nemodificate prognozele pentru 2016, cand Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 3,2%, si chiar a revizuit in scadere cu 0,4% estimarile pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.

La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) va suferi o incetinire a ritmului de crestere economica, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015. ‘Scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice sunt doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro. Revenirea a fost una inegala in intreaga regiune, afectata de mostenirile crizei financiare globale, in special de bilanturile bancilor (Bulgaria, Serbia si intr-o mai mica masura Romania’, se arata in raportul Bancii Mondiale.

In ceea ce priveste riscurile la adresa regiunii, Banca Mondiala considera ca acestea constau intr-o noua scadere a pretului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice si o inasprire brusca a conditiilor financiare globale. La acestea se adauga o revenire sub asteptari a economiei globale si o solutionare nefavorabila a problemelor dintre Grecia si creditorii sai.

In Romania, bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o crestere economica de 2,5%, iar produsul intern brut este estimat la 709,681 milioane de lei. Produsul intern brut a crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 4,3% fata de primul trimestru al anului trecut si cu 1,6% fata de trimestrul IV 2014, contributii semnificative la avansul economiei avand comertul cu ridicata (1%) si industria si comunicatiile (0,9% fiecare), reiese din datele publicate recent de Institutul National de Statistica.

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *