Banca Mondiala aproba Romaniei un imprumut de 400 milioane de euro pentru managementul riscurilor de dezastre

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale (BM) a aprobat, miercuri, un imprumut de 400 milioane de euro (aproximativ 493,06 milioane de dolari), ce va fi acordat Romaniei pentru dezvoltarea de politici privind managementul riscurilor de dezastre, a anuntat institutia bancara, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.

Imprumutul, care va include o Optiune de Tragere Amanata in cazul producerii unei catastrofe (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CATDDO), va sprijini eforturile Romaniei de a se pregati in mod eficient si de a putea reactiona in fata dezastrelor naturale si a schimbarilor climatice, prin consolidarea institutiilor si a legislatiei din domeniu.

“Evenimentele cataclismice genereaza un soc financiar semnificativ pentru Romania, ceea ce ar putea declansa un regres economic, afectandu-i in mod disproportionat pe cei mai nevoiasi. Cresterea gradului de rezilienta in fata socurilor constituie un element central al noii noastre strategii pentru Romania, precum si nucleul eforturilor de promovare a unei cresteri incluzive. Prin urmare, suntem foarte incantati sa sustinem un program care va spori capacitatea Romaniei de a se pregati pentru si de a gestiona dezastrele naturale, si sa oferim finantarea necesara pentru a asigura un ajutor imediat celor care au nevoie in cazul producerii unui dezastru’, sustine Tatiana Proskuryakova, director de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.

Conform Bancii Mondiale, Romania se confrunta cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din tarile Uniunii Europene (UE), cu mii de vieti pierdute si zeci de mii de cladiri deteriorate in urma cutremurelor inregistrate in ultimele doua secole. Romania este, de asemenea, una dintre tarile europene cele mai expuse inundatiilor, aproape un milion de romani traind in zone ce sunt expuse unui risc ridicat de inundatii.

Datele arata ca, in perioada 1970 -2016, au fost inregistrate 85 de catastrofe in Romania, inclusiv 47 de inundatii, patru cutremure si doua secete, care au afectat in total aproape doua milioane de persoane si au generat pierderi in suma de peste 6 miliarde de dolari. De asemenea, efectele schimbarilor climatice s-au intensificat in mod semnificativ in ultimele decenii, producand alunecari de teren, incendii de vegetatie, secete si fenomene meteorologice extreme. “In 2006, de exemplu, inundatiile devastatoare au provocat daune economice echivalente cu 1% din PIB”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Noul Imprumut cu Optiune de Tragere Amanata (CATDDO) va ajuta Romania sa introduca un cadru national mai robust pentru managementul riscurilor asociate dezastrelor si va contribui la sporirea capacitatii de a identifica si reduce in mod eficient riscurile asociate dezastrelor si schimbarilor climatice, inclusiv dintr-o perspectiva fiscala.

“Imprumutul se va concentra pe sustinerea eforturilor guvernului de a respecta angajamentele internationale ale tarii legate de gestionarea riscurilor de dezastre, conform Cadrului de la Sendai, si de a spori intelegerea si raspunsul romanilor la dezastre. Sprijinul acordat va include si imbunatatirea reglementarilor din domeniul constructiilor pentru a reduce riscul seismic asociat cladirilor existente si la integrarea in mod adecvat a riscului in fata dezastrelor in procesele de planificare bugetara”, se noteaza in comunicatul Bancii Mondiale.

Banca Mondiala si-a deschis biroul din Romania in anul 1991, iar de atunci institutia a furnizat finantare in valoare totala de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti.

Portofoliul curent al Bancii Mondiale include imprumuturi pentru investitii, activitati analitice si asistenta tehnica pentru sprijinirea prioritatilor de reforma ale Romaniei.

In anul 2016, Grupul Bancii Mondiale si Romania au sarbatorit 25 de ani de parteneriat continuu avand drept obiectiv sprijinirea masurilor de reducere a saraciei si crestere incluziva.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *