Banca Mondiala: Catastrofele naturale provoaca pierderi de 520 miliarde de dolari pe an

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

dolarCatastrofele naturale au un impact mult mai devastator decat se credea pana acum asupra persoanelor sarace, provocand anual pierderi de 520 de miliarde de dolari si arunca in saracie 26 de milioane de persoane, a estimat luni Banca Mondiala, transmit Reuters si AFP, informeaza AGERPRES.

Intr-un raport publicat cu ocazia conferintei ONU pe mediu de la Marrakech (COP22), Banca Mondiala subliniaza ca in toate evaluarile realizate pana acum, costurile economice si umane ale catastrofelor naturale au fost subestimate cu 60% din cauza ca ignora impactul catastrofelor naturale asupra consumului si bunastarii persoanelor sarace.
“Socurile climatice extreme ameninta sa inverseze mai multe decenii de progrese in combaterea saraciei. Construirea rezistentei impotriva dezastrelor nu doar are sens din punct de vedere economic ci este si un imperativ mortal”, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim.

Stephane Hallegatte, autorul raportului, sustine ca persoanele sarace tind sa sufere mai mult de pe urma dezastrelor naturale deoarece deseori traiesc in zone care sunt lovite mai des si pierd o parte mai mare din veniturile lor. In plus, deseori persoanele sarace primesc un sprijin mai mic din partea guvernelor, prietenilor si familiei.

De asemenea, raportul Bancii Mondiale atrage atentia ca o inundatie sau un cutremur pot fi devastatoare pentru persoanele sarace dar au un impact neglijabil asupra avutiei generale sau productiei unei tari daca afecteaza persoanele care nu detin mai nimic si au venituri foarte reduse. Insa pentru aceste persoane, dezastrele naturale pot avea efecte devastatoare pe termen lung, precum fortarea familiilor sarace sa ia un copil de la scoala sau sa cheltuie mai putin pentru servicii medicale.

“Abordarea modificarilor climatice si a dezastrelor naturale este o componenta importanta a politicilor de reducere a saraciei”, a declarat Stephane Hallegatte. Potrivit acestuia, daca valoarea activelor amenintate de dezastre este factorul principal luat in calcul la planificare modului cum pot fi reduse riscurile, cea mai mare parte a sprijinului va merge spre tarile si comunitatile instarite.

Obiectivul raportului Bancii Mondiale este sa ajute statele sa realizeze un echilibru intre protejarea randamentelor financiare si asistenta persoanelor sarace. De asemenea, acest raport ar putea ajuta tarile sa isi puna in practica planurile de actiune impotriva modificarilor climatice, sustine Hallegatte.

Raportul evalueaza pentru prima data beneficiile unor masuri de sprijinire a persoanelor sarace sa faca fata unor catastrofe naturale. Masuri precum crearea unor sisteme de alerta timpurie, imbunatatirea accesului la servicii bancare, polite de asigurari si sisteme de protectie sociala, ar putea permite tarilor si comunitatilor sa economiseasca 100 de miliarde de dolari pe an si ar reduce impactul general al catastrofelor naturale asupra bunastarii cu 20%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *