Banca Mondială estimează că seismele din 6 februarie au provocat pagube de 34,2 miliarde de dolari în Turcia

Cele două mari cutremure care au lovit Turcia în data de 6 februarie au provocat pagube fizice directe în valoare de 34,2 miliarde de dolari, însă costurile totale cu reconstrucţia şi redresarea care vor fi suportate de Turcia este posibil să fie de două ori mai mari, a estimat luni Banca Mondială, transmite Reuters, informează AGERPRES.

Instituţia financiară internaţională estimează că cele două cutremure vor şterge cel puţin o jumătate de punct procentual din prognoza de creştere economică a Turciei pentru acest an, care miza pe un avans al Produsului Intern Brut cuprins între 3,5% şi 4%, a spus managerul de ţară al Băncii Mondiale pentru Turcia, Humberto Lopez, la o conferinţă de presă.

Situaţia din Siria, care a fost şi ea afectată de cele două cutremure, este „cu adevărat catastrofală”, a declarat la rândul său Anna Bjerde, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală. Instituţia financiară urmează să dea marţi publicităţii o estimare separată privind pagubele provocate în Siria.

Bjerde a precizat însă că estimarea rapidă iniţială privind pagubele de 34,2 miliarde de dolari provocate în Turcia este echivalentă cu aproximativ 4% din PIB-ul ţării în 2021, dar că aceasta nu include impacturile directe şi indirecte asupra creşterii economiei turce şi nici cel mai recent seism din urmă cu o săptămână.

„Experienţa noastră arată că nevoile de reconstrucţie pot fi de două până la trei ori mai mari decât estimările privind pagubele fizice directe”, a spus Anna Bjerde.

Conform celui mai recent bilanţ oficial, cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8, respectiv 7,5 grade, din data de 6 februarie au ucis peste 44.300 de persoane în sudul şi sud-estul Turciei. Seismele au distrus sau au deteriorat grav peste 170.000 de clădiri din unsprezece provincii ale Turciei.

Banca Mondială menţionează că peste 7.500 de replici s-au produs în Turcia după seismul de la 6 februarie, ceea ce a creat cel mai mare dezastru de acest fel care a lovit Turcia în ultimii 80 de ani.

Un raport publicat luni de Banca Mondială estimează că 1,25 milioane de persoane au rămas fără adăpost din cauza pagubelor provocate locuinţelor lor sau a prăbuşirii lor complete în urma cutremurelor din 6 februarie.

Cele mai importante pagube au fost înregistrate în 11 provincii din sudul Turciei, care au şi unele din cele mai ridicate rate ale sărăciei din Turcia şi de asemenea adăpostesc peste 1,7 milioane de refugiaţi sirieni, adică aproape jumătate din numărul total al refugiaţilor sirieni din Turcia, se arată în raportul publicat luni.

Banca Mondială a furnizat Turciei asistenţă imediată în valoare de 780 milioane de dolari în cadrul celor două proiecte pe care le avea în derulare precum şi un miliard de dolari în cadrul unui nou proiect de redresare. 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu