Bancile ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare de pana la 50 de miliarde de dolari dupa Brexit

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Crearea de noi entitati europene dupa un Brexit dur va implica mobilizarea unor fonduri suplimentare de 30 pana la 50 de miliarde de dolari, adica echivalentul a 15 pana la 30% din fondurile proprii alocate de marile banci internationale pentru continentul european, a avertizat marti firma de consultanta Oliver Wyman, transmite Bloomberg, informeaza AGERPRES.

In plus, duplicarea pe continent a serviciilor asigurate pana acum de la Londra, ar putea duce la majorarea costurilor operationale ale bancilor cu pana la un miliard de dolari.

Un Brexit dur, in urma caruia bancile si-ar pierde accesul privilegiat la piata unica din Uniunea Europeana “ar fragmenta piata bancara europeana. In plus, ar face activitatea bancara semnificativ mai putin profitabila. Bancile ar putea pierde 2% pana la 4% din rentabilitatea fondurilor proprii”, sustin analistii de la Oliver Wyman.

“Noile provocari care vor aparea in urna Brexitului vor ridica intrebari dificile cu privire la viabilitatea anumitor activitati pe termen mediu. Unele banci ar putea chiar sa retraga capacitati de pe piata europeana pentru a le realoca in alte regiuni, precum Asia si SUA”, se mai arata in raportul firmei de consultanta.

Alarmate de lipsa de progrese in discutiile referitoare la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, bancile cu operatiuni in Marea Britanie au inceput sa infiinteze entitati pe continent, iar Frankfurt pare a fi destinatia favorita. Analistii de la Oliver Wyman estimeaza ca City-ul londonez ar putea pierde pana la 40.000 de locuri de munca in sectorul bancar, daca autoritatile de la Londra nu reusesc sa ajunga la un acord care sa permita limitarea consecintelor Brexitului.

Bancile se pregatesc in prezent pentru cel mai negativ scenariu, cel conform caruia vor pierde accesul la piata unica europeana odata cu iesirea efectiva a Marii Britanii din UE in 2019. Marile banci americane de investitii Citigroup, Bank of America si Morgan Stanley dar si banci britanice precum Barclays au declarat recent ca pregatesc planuri referitoare la infiintarea de subsidiare in UE. Analistii de la Oliver Wyman sustin ca aceste prime initiative ar putea sa se traduca prin mutare a 12.000 pana la 17.000 de posturi insa numarul final ar putea sa se dubleze ajungand la 40.000 de locuri de munca.

Negocierile pentru o “retragere ordonata” a Marii Britanii din Uniunea Europeana au fost lansate in luna mai la Bruxelles de negociatorul-sef al blocului comunitar, Michel Barnier, si ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, intr-o prima intalnire pentru a stabili prioritatile procesului “de divort”. Se asteapta ca Londra sa paraseasca UE la sfarsitul lunii martie 2019, adica la doi ani dupa declansarea oficiala a procedurii de iesire de catre premierul Theresa May la 29 martie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *