Bancile europene si-au redus semnificativ expunerea la Marea Britanie de la votul pentru Brexit

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Bancile din Europa continentala si-au redus expunerile la Marea Britanie de la votul din 23 iunie 2016, in favoarea iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana, si sunt ingrijorate in privinta legalitatii tranzactiilor transfrontaliere dupa Brexit, se arata intr-un raport al Autoritatii Bancare Europene (EBA), transmit Bloomberg si Reuters, informeaza AGERPRES.

Prin prisma activelor, bancile din 27 de state membre ale UE si-au redus expunerea de la peste 1.900 de miliarde de euro in iunie 2016 la sub 1.600 de miliarde de euro in iunie 2017, arata datele EBA.

Informatiile reflecta in principal scaderea afacerilor cu derivate, ceea ce ar trebui sa ingrijoreze Londra, care concureaza pe plan global cu New York-ul pe acest segment.

Bancile sunt ingrijorate de efectele negative in cazul in care Marea Britanie, cea mai importanta piata financiara din blocul comunitar, paraseste UE fara un acord care sa reduca temerile mediului de afaceri cu privire la Brexit, conform raportului Autoritatii Bancare Europene.

In unul din cele mai dure avertismente emise pana acum de o institutie europeana de reglementare se arata ca o sursa majora de ingrijorare pentru banci o reprezinta continuitatea contractelor financiare sau capacitatea de a-si indeplini obligatiile, o data ce Marea Britanie nu mai este parte din sistemul legal al UE.

Consumatorii si companiile din cele 27 de state membre ale UE s-ar putea confrunta cu anulari, amendamente sau renegocieri ale contractelor, si-ar putea pierde protectia si ar putea inregistra pierderi financiare, atrage atentia EBA.

Este important ca institutiile financiare, consumatorii si autoritatile publice sa ia in considerare actiuni adecvate si planuri de urgenta pentru a rezolva aceste temeri, se arata in raportul Autoritatii Bancare Europene.

Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, in absenta unor modificari spectaculoase, marile banci globale vor incepe sa isi puna in aplicare planurile de relocalizare la inceputul anului urmator, pentru a fi sigure ca vor avea noi birouri in interiorul Uniunii Europene in momentul in care Marea Britanie va iesi din blocul comunitar. In plus, premierul britanic Theresa May nu poate sa impiedice bancile sa puna in aplicare planurile lor de rezerva, a declarat una dintre surse.

“Daca la inceputul anului urmator nu vom avea o directie clara a negocierilor, cred ca jucatorii din industria bancara vor trebui sa ia decizii”, a declarat directorul general adjunct de la Société Générale, Severin Cabannes, adaugand ca banca intentioneaza sa creeze 300 de noi locuri de munca la Paris.

In conditiile in care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de banci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group si Royal Bank of Scotland Group vor incepe sa mute angajati, infrastructura si capital spre noile birouri din blocul comunitar in primul trimestru al anului urmator, au declarat sursele citate de Bloomberg. Chiar daca bancile ar dori sa amane, si la modul ideal sa evite, implementarea planurilor de rezerva, vor avea nevoie de cel putin 12 luni pentru a pune la punct operatiuni de larga larga in interiorul UE cu un numar semnificativ de angajati de top.

“Chiar la inceputul anului urmator trebuie sa avem o viziune foarte clara cu privire la ceea ce se va intampla”, a declarat directorul de reglementare de la Deutsche Bank, Sylvie Matherat. Potrivit acesteia, daca nu se va ajunge in curand la un acord cu privire la Brexit, bancile vor trebui sa se pregateasca pentru cel mai pesimist scenariu.

Recent, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, s-a declarat hotarat sa mentina competitivitatea sectorului financiar britanic, adaugand ca va negocia o perioada de tranzitie de doi ani. Insa bancile se tem ca aceasta este prea putin. In plus, organismele de reglementare din UE au estimat ca primul trimestru din 2018 este momentul de la care bancile vor trebui sa declanseze planurile de rezerva si sa inceapa sa mute angajati.

Un numar de aproximativ 20 de banci sunt deja in discutii avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obtinerea autorizatiilor de functionare. Bank of America, Goldman Sachs si Morgan Stanley au semnat contracte pentru inchirierea de spatii de birouri si alte zece firme cauta noii sedii in UE.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, in prima faza bancile vor muta doar cateva sute de locuri de munca, mai ales in vanzari, trading si operatiuni back-office, de la Londra spre orase precum Frankfurt, Paris si Dublin, insa numarul final ar putea sa atinga cateva zeci de mii in functie de rezultatul final al negocierilor.

Sam Woods, directorul Autoritatii de reglementare prudentiala din cadrul Bancii Angliei, a estimat ca Marea Britanie ar putea pierde pana la 75.000 de locuri de munca in sectorul bancar si al asigurarilor daca iese din UE fara un acord.

Bancile cu sediul in Marea Britanie se tem de un “hard” Brexit, in urma caruia nu vor avea acces la piata unica europeana, si se confrunta cu presiuni din partea autoritatilor de reglementare pentru a evita o incheiere abrupta a legaturilor cu clientii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulente pe piete.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *