Bancile vor sa transfere 9.000 de posturi din Marea Britanie din cauza Brexitului

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Marile banci din intreaga lume, cu operatiuni la Londra, intentioneaza sa transfere aproximativ 9.000 de locuri de munca pe vechiul continent in urmatorii doi ani, sustine Reuters, pe baza comunicatelor oficiale si informatiilor furnizate de mai multe surse, informeaza AGERPRES.

Saptamana trecuta, Standard Chartered si JPMorgan au fost ultimele mari banci care si-au prezentat planurile pentru operatiunile lor europene dupa Brexit. De asemenea, directorul general de la Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a declarat, vineri, ca avantul luat de Londra in randul marilor centre financiare ale lumii ar putea stagna, ca urmare a turbulentelor provocate de Brexit.

Pana acum, 13 mari grupuri bancare, incluzand Goldman Sachs, UBS si Citigroup, au oferit unele indicii cu privire la modul in care isi vor extinde operatiunile din Europa pentru a-si asigura accesul pe piata unica din UE, dupa ce Marea Britanie va parasi blocul comunitar. Discutiile cu autoritatile financiare din Europa dureaza de mai multe luni, iar bancile incep sa isi definitiveze planurile vizand mutarea personalului si a operatiunilor.

„Se merge cu toata viteza inainte. Am facut progrese cu planurile noastre de rezerva. Nu exista nicio asteptare”, a declarat directorul diviziei de investment banking de la una dintre marile banci globale prezenta la Londra.

Desi mutarea a 9.000 de posturi ar reprezenta doar aproximativ 2% din locurile de munca din sectorul financiar de la Londra, veniturile colectate de Marea Britanie din taxe ar putea avea de suferit daca se vor pierde pe contribuabilii importanti care lucreaza in sectorul serviciilor financiare. Centrul de reflexie specializat pe chestiuni care tin de buget Institute for Fiscal Studies a dat publicitatii saptamana trecuta un studiu care arata ca restul populatiei va trebui sa plateasca mai mult daca marii contributorii vor parasi Londra.

Numarul exact al locurilor de munca transferate va depinde insa de tipul de acord pe care guvernul britanic il va incheia cu Uniunea Europeana. Unii politicieni sustin ca bancherii au exagerat efectele Brexitului asupra economiei.

Cu toate acestea, pana la aceasta data nu sunt cunoscute planurile unor mari banci precum Credit Suisse sau Bank of America si nici cele ale multor banci de talie mai mica. Din informatiile disponibile pana acum, se pare ca Frankfurt si Dublin sunt principalii castigatori ai planurilor de relocalizare. Sase din cele 13 mari banci prefera sa deschida un nou birou sau sa isi majoreze operatiunile pe care le au deja la Frankfurt in timp ce alte trei mari banci sunt interesate sa se extinda la Dublin.

Deocamdata, bancile actioneaza cu prudenta, lucrand la planuri de rezerva cu doua etape, in dorinta de a evita sa creeze panica in randul angajatilor de la Londra pana cand nu vor decide cate locuri de munca vor trebui mutate. Acesta inseamna ca numarul final ar putea fi mult mai mare, in functie si de acordul care va fi negociat de UE si Marea Britanie.

Banca Angliei a fixat ziua de 14 iulie drept data limita pana la care companiile din sectorul financiar trebuie sa isi prezinte planurile lor privind Brexitul. Un director de la o mare banca britanica a apreciat ca obligatia de a pune la punct planuri creste sansele ca firmele din sectorul financiar sa si puna in aplicare aceste planuri.

„Este o consecinta neintentionata, dar, cu cat pregatirile sunt mai mari, cu atat este mai probabil sa pui in aplicare acele planuri”, a declarat sursa citata.

La randul sau, directorul general de la HSBC, Stuart Gulliver, a declarat recent ca estimarile anterioare ale bancii, potrivit carora aproximativ 1.000 de angajati vor trebui sa se transfere la Paris dupa iesirea Marii Britanii din UE, au fost bazate pe scenariul unui ‘hard Brexit’.

Majoritatea bancilor pleaca de la presupunerea ca acesta va fi rezultatul cel mai probabil al discutiilor dintre Marea Britanie si UE, ceea ce ar insemna ca bancile cu sediul in Marea Britanie isi vor pierde accesul pe piata unica fara sa beneficieze de tratament special si nici de o perioada de tranzitie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2