Bangladesh: Un tribunal interzice capturarea elefanţilor sălbatici

Un tribunal din Bangladesh a interzis capturarea elefanţilor sălbatici într-o încercare de a pune capăt cruzimii la care sunt supuse uriaşele mamifere în captivitate, informează DPA, transmite AGERPRES.

Activiştii pentru drepturile animalelor au salutat interdicţia emisă duminică.

„Va contribui cu siguranţă la stoparea cruzimii faţă de elefanţii tineri [în timpul] antrenamentelor. Salutăm această măsură”, a declarat luni Rubaiya Ahmed, directoarea ONG-ului pentru protecţia animalelor Obhoyaronno.

Potrivit avocatului Shakib Mambub, un judecător al Înaltei Curţi a solicitat duminică autorităţilor să oprească emiterea şi reînnoirea licenţelor pentru creşterea în captivitate a elefanţilor în Bangladesh, cândva un habitat major pentru elefanţii asiatici.

Rakibul Haq Emil, şeful fundaţiei pentru drepturile animalelor People for Animal Welfare (PAW), şi actriţa Joya Ahsan depuseseră împreună o petiţie în care se caută soluţii împotriva maltratării elefanţilor captivi şi utilizării lor în scopuri de divertisment sau în alte scopuri comerciale.

Departamentul pentru silvicultură din Bangladesh era autorizat să elibereze licenţe pentru persoanele fizice în vederea creşterii elefanţilor în captivitate în scopul transportării buştenilor şi ca animale de circ.

Pentru a-i domestici, puii de elefant erau supuşi unor sesiuni de dresaj cunoscute la nivel local sub numele de „Hadani”, în care dresorii folosesc ciocane, cuie şi beţe pentru a-i bate, ţinându-le în acelaşi timp pe mamele acestora departe de ei.

Elefanţii au fost consideraţi cândva ca făcând parte din patrimoniul cultural al Bangladeshului şi trăiau încă în număr mare în majoritatea pădurilor în urmă cu 100 de ani, potrivit lui Anwarul Islam, un profesor de zoologie pensionat de la Universitatea din Dhaka.

În prezent, în Bangladesh mai trăiesc 96 de elefanţi în captivitate şi 268 în sălbăticie, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii(IUCN).

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu