Barack Obama promite intensificarea luptei impotriva gruparii Statul Islamic 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

obamaPresedintele american Barack Obama a dat asigurari, luni, ca trupele coalitiei internationale conduse de SUA sunt hotarate sa-si intensifice lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI) in Siria, reiterand in acelasi timp ca aceasta campanie impotriva jihadistilor va necesita timp, informeaza AFP si Reuters citate de Agerpres.

„Ne vom intensifica eforturile impotriva bazelor SI in Siria”, a declarat Obama, in timpul unei declaratii facute la Pentagon, evocand aceasta organizatie a jihadistilor ultra-radicali, care au decretat un „califat” in Siria si Irak.

„Atacurile noastre aeriene vor continua sa vizeze instalatiile petroliere si gazifere care finanteaza numeroase operatiuni ale gruparii. Vizam conducerea si infrastructurile SI in Siria”, a precizat liderul american.

Coalitia condusa de SUA a desfasurat in ultimele zile raiduri aeriene fara precedent asupra Raqa, capitala de facto a gruparii SI in Siria, avariind infrastructuri folosite de jihadisti. Loviturile aeriene au facut cel putin 30 de morti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Potrivit secretarului american pentru aparare, Ashton Carter, bombardamentele americane vizau in primul rand sustinerea ofensivei fortelor kurde.

„In timpul anului care s-a scurs, am vazut ca, alaturi de un partener eficace pe teren, SI poate fi respinsa”, a subliniat Obama, invocand cu precadere recucerirea, la sfarsitul lui martie, a orasului Tikrit, in nordul Irakului.

Subliniind ca fortele coalitiei internationale au efectuat mai mult de 5.000 de lovituri aeriene in Irak si Siria, presedintele american a dat asigurari ca acestea au permis eliminarea a „mii de combatanti, printre care inalti responsabili ai SI”.

„Nu va fi rapid. Aceasta este o campanie pe termen lung”, a recunoscut, in acelasi timp, Obama, prognozand „avansari”, dar si „reculuri”.

„Slabiciunile strategice ale SI sunt reale”, a mai spus presedintele american, amintind ca jihadistii ultra-radicali nu dispun de forte aeriene, nu au sprijinul niciunei tari si ca „brutalitatea lor creeaza un veritabil resentiment in sanul populatiei pe care o controleaza”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2