Barajul Firiza un pericol iminent! Luati urgent masuri

Reclame home 1
Reclame home 1

Inceput in anul 1961, Barajul Firiza are rolul de a asigura apa potabila pentru Municipiul Baia Mare, proiectul necesitand mutarea a 50 de familii care locuiau pe amplasamentul actualului lac de acumulare. Cu eforturi financiare si umane notabile, constructia avand 52 de metri de inaltime si deschiderea de 198 metri, constituie o bariera in fata celor 113 hectare de luciu de apa, lucrarea fiind finalizata dupa doar 3 ani si data in folosinta in anul 1964, interval de timp in care, astazi, se construiesc abia 7 kilometri de autostrada in zona de ses.

Desi au fost numeroase controale guvernamentale si s-au tras semnale de avertizare multiple, astazi barajul este la nivelul maxim astfel incat prezinta un risc iminent pentru constructie, dar si pentru siguranta baimarenilor. Pornind de la faptul ca paraul Firiza poate prelua doar un debit de 113 metri pe secunda, nefiind modernizat dupa nevoile reale de evacuare impuse de cresterea cu 50% a descarcatorilor de apa, la care se adauga si volumul de apa generat din topirea zapezilor, exista riscul ruperii barajului propriu zis, structura fiind neconsolidata in ultimii 55 de ani.

Cine trebuie sa se sesizeze, ce masuri trebuie luate urgent, dar mai ales ce scenarii de risc exista in caz de deversare fortata si necontrolata, ar trebui sa constituie o preocupare majora a consilierilor locali baimareni, a Institututiei Prefectului si a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Asteptam raspuns competent si urgent in conditiile in care dupa volumul masiv de omat din saptamanile precedente si posibila topire a zapizilor, suntem expusi unei catastrofe majore de a carui responsabilitate se fac vinovate autoritatile locale!

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole