Barascu (SANITAS): Vom continua, saptamana viitoare, discutiile cu Guvernul pe tema transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat

Sindicatele se vor intalni saptamana viitoare la Guvern, impreuna cu patronatele, pentru a discuta pe Legea salarizarii si despre transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat, vineri, presedintele Federatiei SANITAS, Leonard Barascu, la iesirea de la discutiile avute cu oficialii din Guvern, informeaza AGERPRES.

Potrivit liderului sindical, pentru a putea fi reglementata Legea salarizarii personalului bugetar aceasta trebuie raportata in regulamentul de sporuri.

“Premierul Mihai Tudose a spus ca vom discuta in continuare. Chemam si patronatul, iar pentru partea bugetara continuam discutiile pe partea de sporuri si aplicarea lor intr-un mod care sa satisfaca pe toata lumea, si nu prin taierea lor, sa ramana la 1-2% la colegi care aveau 50 sau 100%. Varianta colegilor bugetari este ca, pentru a face transferul si pentru a putea reglementa Legea 153, trebuie sa te raportezi la regulamentul de sporuri, care, de exemplu in sanatate e foarte important. Scoaterea lui face ca, astfel, colegii mei sa piarda pe net, si noi nu suntem de acord cu asa ceva”, a atentionat presedintele SANITAS.

Barascu a adaugat ca nu exista nimic scris care sa demonstreze ca aplicarea trecerii contributiillor de la angajator la angajat va face ca salariul net si cel brut sa ramana acelasi.

“Continua discutiile, nu avem nimic cert, nimic scris. Nu suntem siguri ca astazi, sub o forma anume, acea aplicare de trecere a contributiilor de la angajator la angajat va face ca salariul net si brut sa ramana acelasi, deci ne oprim si nu continuam. Urmeaza sa avem discutii in continuare la nivelul Guvernului, daca se poate, impreuna cu patronatele, ca sa vedem ce se intampla acolo. Pe partea bugetara sunt federatii care merg in aceeasi linie si accepta acest transfer, iar salariile a zeci de mii de oameni scad.

Raspunsul nostru pentru astazi este nu, iar intalnirea nu a adus un plus sau ceva pozitiv pentru noi. Vom continua miscarile pe care le aveam. Este legat totul. Nu poate fi aplicata Legea 153 a salarizarii bugetarilor fara transferul de contributii, iar asta au spus de la inceput, pentru ca este o scadere, de la 63 de miliarde, bani care trebuie folositi pentru aplicarea legii si a altora, adica modificarea anumitor regulamente, a pensiilor, a cresterii punctului de pensii si asa mai departe”, a subliniat liderul sindical.

Intrebat despre cate variante au fost propuse, Barascu a raspuns ca a fost vorba despre observatii, nu despre variante.

“Nu au fost foarte multe variante, au fost observatii, fiecare a zis din zona pe care o detine. Confederatiile au vrut un punct de vedere. Aici nu poti sa vorbesti despre da sau nu, pentru ca sunt confederatii care au si parte bugetara si care au spus ca nu sunt de acord, dar si parte privata, in care au spus ca sunt de acord, in momentul in care vom constata ca angajatorul se tine de cuvant si cineva va garanta ca Guvernul va face aceasta modificare la Codul fiscal, iar colegii nostri nu vor pierde nimic, nici pe net, nici pe brut, in viitoarea salarizare”, a spus Leonard Barascu.

Acesta a sustinut, de asemenea, ca in cursul saptamanii viitoare actiunile sindicale vor continua, iar pe 19 octombrie Federatia SANITAS va organiza un nou miting.

“Saptamana viitoare, nu avem o data certa, ne vom continua actiunile asa cum am stabilit. Adica o sa facem un Consiliu National, sa vedem ce parere au oamenii despre ultimele discutii, iar pe 19 (octombrie, n.r.) oamenii vor fi mobilizati, vom face un miting de amploare aici (in Piata Victoriei, n.r.) sau intr-un alt spatiu, stabilit de comun acord”, a declarat Barascu.

O delegatie formata din reprezentantii principalelor confederatii sindicale a intrat, vineri dimineata, la discutii cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului. Tema discutiilor a fost reprezentata, in principal, de revendicarea privind anularea masurii de transfer al contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Confederatia Cartel Alfa a organizat, miercuri, un miting la care au participat cateva mii de sindicalisti. Cartel Alfa a solicitat modificarea Legii 62 a dialogului social si renuntarea la propunerea de transfer al contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, ca nu a renuntat la transferul platii contributiilor de la angajator la angajat si ca in aceasta privinta se cauta o solutie alaturi de sindicate, astfel incat toata lumea sa fie de acord. Acesta a adaugat ca masura transferului de taxe sociale la angajat face parte dintr-un pachet legislativ, alaturi de Legea salarizarii si scaderea nivelului de impozitare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1