Barometru EY: Romania, pe locul 5 in topul fuziunilor si achizitiilor realizate de tarile din Europa Centrala si de Sud-Est, in S1

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

dolarPiata romaneasca de fuziuni si achizitii a atins valoarea de 1,1 miliarde de dolari, in primele sase luni din 2016, in scadere cu aproape 50% fata de aceeasi perioada din anul anterior, reiese din raportul EY M&A Barometer, dat publicitatii miercuri, informeaza AGERPRES.

In acest context, Romania ocupa locul 5 in cadrul tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE), cu 56 de tranzactii inregistrate in perioada ianuarie — iunie 2016, cu 30% sub nivelul din acelasi interval din anul anterior, iar cei mai activi investitori straini au provenit din Germania, Franta si Polonia.

Conform Barometrului EY, pe plan local, cel mai atractiv sector a fost cel industrial, in timp ce in Republica Ceha, Polonia si Bulgaria acesta a fost IT-ul.

La nivel general, valoarea totala estimata a tranzactiilor din regiunea CSE, pentru primul semestru din 2016, a fost de 14,1 miliarde de dolari, cu 14,3% mai mica decat in anul precedent.

De asemenea, in prima jumatate a acestui an, s-au incheiat 655 tranzactii, Republica Ceha fiind cea mai activa tara in termeni de volume ale tranzactiilor, urmata de Turcia, Polonia si Ungaria.

“Piata de fuziuni si achizitii din regiunea CSE a fost, din nou, dominata de tranzactii interne in primul semestru din 2016. In 57% din numarul total de tranzactii, cumparatorul si compania tinta au provenit din aceeasi tara. Acest procent marcheaza o crestere de 9% fata de primul semestru din 2015. Cel mai mare procent al tranzactiilor inbound a fost inregistrat in Croatia (64%), urmand in clasament Romania (cu 61%) si Bulgaria (cu 45%). In ceea ce priveste originea capitalului strain investit in regiunea CSE prin fuziuni si achizitii, investitorii americani si cei vest-europeni au continuat sa detina cele mai mari ponderi in regiune”, se arata in raportul EY.

Barometrul EY este un rezumat si o analiza a informatiilor facute publice si identificate in baze de date reputate, cum ar fi Capital IQ, DealWatch, mergermarket, Zephyr sau bazele proprii de date EY. Datele au fost procesate pentru regiunea Europei Centrale si de Sud-Est: Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia. Activitatile si datele legate de fuziuni si achizitii includ tranzactii finalizate. Analiza nu include urmatoarele tipuri de tranzactii: preluarea pachetelor minoritare de actiuni de catre actionarii majoritari, tranzactiile de pe pietele de capital, achizitii de licente, acorduri de tip joint-venture, proiecte de investitii de tip greenfield si privatizari.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 230.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 29,6 miliarde de dolari, in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2016. In Romania, EY este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992, cu birouri in: Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2